Ministerul Culturii vrea să introducă în patrimoniul UNESCO trei obiceiuri românești (FOTO & VIDEO)

Ministerul Culturii vrea să introducă în patrimoniul UNESCO trei obiceiuri românești (FOTO & VIDEO)
Foto: gandul. info

 Ministerul Culturii vrea să introducă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO trei obiceiuri românești. Potrivit Mediafax, este vorba de colindatul de ceată bărbătească în România şi Republica Moldova, pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc şi pelerinajul de la Mănăstirea Moisei cu ocazia sărbătorii de Sfânta Marie Mare.

România a înaintat deja către Secretariatul Convenţiei UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial dosarele pentru candidatura celor trei obiceiuri la includerea pe lista patrimoniului imaterial.

Colindatul în ceată bărbătească se practică atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și în România, și are numeroase funcții sociale. Obiceiul cultivă disciplina în rândul flăcăilor din ceată, îi obligă să-şi asume responsabilităţi colective, contribuie la modelarea comportamentului lor în spirit civic.

Colindatul în ceată

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_17347').select();" id="embed_text_17347" />
 

Pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc a devenit este un eveniment care reunește, an de an, peste 100.000 de credincioși catolici din toată lumea, în ziua de Rusalii, pentru o slujbă oficiată pe un altar, pe un deal dintre localitățile Șumuleu Mic și Șumuleu Mare. Evenimentul este considerat cea mai mare reuniune a credincioșilor catolici din Europa Centrală și de Est.


Foto: evz.ro

Pelerinajul la Mănăstirea Moisei are loc, în fiecare an cu prilejul praznicului Adormirii Maicii Domnului. Mănăstirea Moisei din județul Maramureș este unul dintre cele mai celebre centre de pelerinaj ale Ortodoxiei. Evenimentul strânge mii de credincioşi, în special tineri, din toate satele de pe Valea Izei, îmbrăcaţi în costume populare, care se deplasează pe jos, intonând imnuri închinate Maicii Domnului pe tot parcursul drumului până la mănăstire, iar apoi veghează şi cântă în noaptea din ajunul praznicului.


Foto: romania-actualitati.ro

Urmăriți B1TV.ro și pe
`