Ministrul Sănătății: Există diferenţe între numărul de decese COVID-19 raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare. Cel mai probabil este o sumă de erori umane

Ministrul Sănătății: Există diferenţe între numărul de decese COVID-19 raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare. Cel mai probabil este o sumă de erori umane
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, spune că există, într-adevăr diferențe între numărul de decese COVID-19 raportate în Corona Forms și alte baze de date, însă cifrele exacte cu privire la această situație nu vor fi prezentate în perioada imediat următoare. Din punctul de vedere al ministrului, s-a ajuns la aceste ”diferențe de raportare” dintr-o ”sumă de erori umane”.

Noi precizări ale ministrului Sănătății despre diferențele dintre bazele de date în care se raportează decesele COVID-19

“Conform datelor preliminare pe care comisia ni le-a pus la dispoziţie, cifrele sunt mai mari. (…) Nu avem încă un raport final al comisiei, cu menţiunea că s-ar putea ca o cifră exactă să nu o avem în perioada imediat următoare. Da, există diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms, baza de date care dă cifra oficială, şi alte baze de date de raportare”, a declarat Ioana Mihăilă, la Prima TV, potrivit News.ro, precizând și că există mai multe baze de date în care sunt raportate decesele pentru că au fost dezvoltate în momente diferite ale pandemiei.

“Ele au fost dezvoltate la momente de timp diferite în evoluţia pandemiei, atunci când ne referim la bazele de date, dar am început să colectăm date şi de la alte surse pentru a avea nişte chei de verificare a celor două baze de date. Aceste chei de verificare nu s-au potrivit cu niciuna dintre bazele de date, dar tind mai degrabă spre numărul mai mare de decese raportat în baza de date iniţială în alerte MS, baza iniţială de date unde decesele se raportează numeric decât în CoronaForms. Nu sunt rezultatele finale”, a explicat ministrul.

Ioana Mihăilă:Nu le-aş spune cifre false, le-aş spune diferenţe de raportare

În ceea ce privește numărul real al deceselor asociate COVID-19,oficialul guvernamental s-a ferit să facă precizări clare, menționând că ”cu toţii ne putem uita dacă dorim, şi fără să avem aceste rapoarte oficiale, la excesul de mortalitate raportat de Institutul Naţional de Statistică. Iar excesul de mortalitate este undeva la 40.000 atunci când comparăm anul 2020 cu anul 2019. Cu menţiunea că acest exces de mortalitate nu e obligatoriu să fie doar din cauza infecţiilor cu coronavirus”.

“Cred că următorul pas va fi să cer o analiză a proceselor, pentru că cel mai probabil este o sumă de erori umane. (…) Nu le-aş spune cifre false, le-aş spune diferenţe de raportare. Pentru a ajunge la astfel de cifre, rezultatele inadecvate au venit din toate judeţele ţării, de la mai multe unităţi sanitare, aşa că exclud posibilitatea existenţei unei înţelegeri între tot acest personal medical sau auxiliar care a raportat”, a mai spus Ioana Mihăilă, adăugând că speră că nu a fost vorba despre vreo ingerință politică în această situație.

Potrivit raportării de duminică a Grupului de Comunicare Strategică, bilanțul deceselor înregistrate până acum în rândul pacienților cu COVID-19 din România a ajuns la28.966.

Ultima oră
09:40 - Scădere dramatică a a valorii monedei virtuale Bitcoin. Investitorii au pierdut aproape 10.000 de dolari în doar câteva ore
09:26 - Razie a Poliției Rutiere în București: Mai mulți șoferi au urcat la volan sub influenţa alcoolului sau a drogurilor
09:04 - Bilanțul victimelor produse de erupția vulcanului din insula Java: 13 morți și 41 de răniți (VIDEO)
08:16 - Incendiu puternic în apropiere de Centura Capitalei, cu degajări mari de fum. Șoferii sunt sfătuiți să ocolească zona (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Predicțiile pentru fiecare zodie în luna Șobolanului, sub element Metal Yang (VIDEO)
23:34 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: În luna Șobolanului, sub element Metal Yang, provocarea e la nivel de conducere / În sectorul României sunt niște stele oribile. Totul e să fim calmi (VIDEO)
22:55 - Iulian Fota: Cel mai prost scenariu pentru România ar fi o confruntare militară majoră Rusia – Ucraina / Pretențiile rușilor merg mult dincolo de Ucraina. Ei vor drept de veto și pe soarta noastră (VIDEO)
22:22 - Bărbat din Năvodari, condamnat pentru că avea trei neveste. Ce pedeapsă a primit
21:53 - Nicolae Ciucă anunță o ședință după confirmarea primelor cazuri de infectare cu Omicron: Voi dispune măsuri. Nicio clipă nu trebuie pierdută
21:46 - Austria: Peste 40.000 de oameni au protestat în Viena față de restricții și planurile privind vaccinarea obligatorie (VIDEO)