Ministrul Sănătății, în Parlament, despre situația deceselor COVID-19: Comunicările zilnice privind persoanele decedate au avut la bază informațiile din Corona Forms (VIDEO)

Ministrul Sănătății, în Parlament, despre situația deceselor COVID-19: Comunicările zilnice privind persoanele decedate au avut la bază informațiile din Corona Forms (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a mers, luni, în plenul Camerei Deputaților, pentru a prezenta situația deceselor COVID-19 din România, răspunzând astfel solcitării PSD. Oficialul guvernamental a prezentat, practic, datele din raportul făcut public între timp, adică informații deja cunoscute.

Ioana Mihăilă:Am decis să prezint datele din raport în cel mai transparent mod, așa cum am decis și să fac public raportul

”Am decis să prezint datele din raport în cel mai transparent mod, așa cum am decis și să fac public raportul. Această comisie a fost înființată după ce au fost evidențiate diferențe între numărul de decese raportate în cele două baze de date, Alerte MS și Corona Forms. Din comisia care a realizat raportul fac parte reprezentanți ai Ministerului, membrii ai Institutului Național de Sănătate Publică, membri ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Departamentului pentru Situații de Urgență, iar comisia a beneficiat de asistența tehnică a unui reprezentant al Serviciului de Telecomunicații Speciale.

La începutul pandemiei, Organizația Mondială a Sănătății a introdus noi coduri de boală pentru COVID, inclusiv pentru decesele determinate de COVID. În martie 2020, în România s-au dezvoltat următoarele instrumente pentru profesioniști: metodologia de supraveghere, redactată de Institutul Național de Sănătate Publică, care conținea setul minim de date pentru raportarea imediată la DSP a cazului suspect, inclusiv pentru deces, și schemele de raportare a cazului suspect pentru furnizorii de servicii de sănătate. Acestea s-au revizuit periodic.

Toate metodologiile prevăd raportarea imediată, telefonic, la DSP a deceselor înregistrate la cazuri suspecte, probabile sau confirmate cu COVID-19.

Tot în primele luni de pandemie s-au constituit platformele de raportare Corona Forms și Alerte MS. Utilizatorii Corona Forms sunt Ministerul Sănătății, INSP, DSP, laboratoarele care fac testarea și unitățile sanitare. Platforma Corona Forms include raportări caz cu caz, zilnice, individuale, verificabile cu CNP. Platforma Alerte MS este o platformă cu date de tip agregat, numeric.

Comunicările zilnice privind persoanele decedate au avut la bază informațiile din Corona Forms. Conform raportului comisiei, aceasta apreciază că, în România, sursa oficială de raportare și clasificare a deceselor pe cauze este certificatul medical constatator al decesului”, a precizat Ioana Mihăilă în fața aleșilor.

Ministrul Sănătății, în Parlament, despre situația deceselor COVID-19: Comunicările zilnice privind persoanele decedate au avut la bază informațiile din Corona Forms

Ministrul Sănătății:Pe baza acestui raport, am solicitat clarificări

Ulterior, aceasta a prezentat rezultatele analizei comisiei pe baza datelor transmise de Institutul Național de Statistică.

”Astfel, în anul 2020, s-au înregistrat la nivel național 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID-19, cu virus identificat și 234 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19, cu virus neidentificat. De asemenea, s-au înregistrat 3.590 de decese din alte cauze, la care s-a asociat diagnostic secundar COVID-19, cu virus identificat și 281 de cazuri, cu diagnostic secundar COVID-19, cu virus neidentificat.

Din analizat deceselor (…) pentru anul 2020, așa cum au fost ele colectate de INSP, se arată că pentru anul calendaristic 2020 s-a raportat un număr de 26.106 decese, dintre care 227 decese, cu diagnostic principal COVID-19 și 25.875, cu diagnostic secundar de COVID-19. (…)

În aceeași perioadă s-au înregistrat în Corona Forms 16.120 de decese, iar în Alerte MS, 18.498 de decese. Pe baza acestui raport, am solicitat Institutului Național de Statistică, Școlii Naționale de Sănătate Publică și Management Sanitare, Direcțiilor de Sănătate Publică și spitalelor, clarificări”, a mai precizat Ioana Mihăilă.