Noi cazuri de COVID-19 confirmate în penitenciarele din România: Doi angajați de la Mărgineni și Deva au fost testați pozitiv

Noi cazuri de COVID-19 confirmate în penitenciarele din România: Doi angajați de la Mărgineni și Deva au fost testați pozitiv
foto: Pixabay

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a anunțat, duminică, că doi angajați de la penitenciarele Mărgineni și Deva au fost testați pozitiv pentru noul coronavirus, potrivit Agerpres.

Doi angajați de la penitenciarele Mărgineni și Deva au fost testați pozitiv pentru noul coronavirus

ANP notează că polițiștii de penitenciare au exercitat atribuții de serviciu în sectorul operativ, cu purtarea echipamentului de protecție.

Primele verificări au arătat că nu a fost identificată simptomatologie specifică infecției cu noul coronavirus în rândul persoanelor custodiate din cele două unități penitenciare, iar acestea sunt monitorizate de către personalul medical.

Mai mulți angajați, care au fost identificați drept contacți, au fost scoși din serviciu și vor rămâne la domiciliu. Spațiile de lucru au fost dezinfectate.

ANP a mai precizat că, în continuare, se aplică recomandările direcțiilor de sănătate publică competente și metodologia de intervenție a sistemului penitenciar.

Altecazuri de COVID-19 confirmate în penitenciarele din România

Cazurile de la Mărgineni și Deva nu sunt primele de acest gen din penitenciarele României. În finalul lunii iulie, ANP anunța căun angajat al Centrului de Detenţie Craiova și un altul de la Penitenciarul Mioveni au fost testați pozitiv pentru noul coronavirus.

„În conformitate cu prevederile metodologiei de intervenţie a sistemului penitenciar, angajaţii identificaţi contacţi au fost scoşi din serviciu şi vor rămâne la domiciliu. Se menţine aplicarea măsurilor de prevenţie, inclusiv a monitorizării medicale a persoanelor internate, până la acest moment nefiind identificată simptomatologie specifică”, se arată într-un comunicat al instituției.

Un episod similar s-a întâmplat și la jumătatea aceleiași luni, când ANP a anunțat cădoi angajați ai Penitenciarului Târgu Jiu și patru angajaţi ai Penitenciarului Vaslui au fost confirmați pozitiv la testul pentru COVID-19.

„Din punct de vedere administrativ, în conformitate cu metodologia de intervenție a sistemului penitenciar, primele măsuri dispuse vizează: scoaterea din serviciu a posibililor contacți și înlocuirea acestora cu personal de rezervă, dezinfectarea tuturor spațiilor, intensificarea triajului epidemiologic al cadrelor, informarea persoanelor private de libertate cu privire la cazurile înregistrate în rândul angajaților, monitorizarea medicală preventivă a persoanelor custodiate, implementarea recomandărilor Direcțiilor de Sănătate Publică competente”, explica ANP.

Potrivit datelor furnizate de ANP, cam în aceeași perioadă, doi angajați aiPenitenciarului Bucureşti-Rahova au fost, la rândul lor, depistați cu aceeași boală infecțioasă.Despre primul angajat diagnosticat, ANP nota că „acesta a exercitat atribuţii de serviciu în sectorul administrativ, cu purtarea, în permanenţă, a echipamentului de protecţie. Administraţia locului de deţinere aplică recomandările Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti şi măsurile de intervenţie stabilite la nivel de sistem”.Al doilea „a exercitat atribuţii de serviciu în sectorul administrativ şi este contact” al primului.