Noi reguli pentru montarea panourilor fotovoltaice. Ce trebuie să știe românii despre programul „Casa Verde”

Noi reguli pentru montarea panourilor fotovoltaice. Ce trebuie să știe românii despre programul „Casa Verde”
Sursa Foto: Flickr.com

Se pare că se vor schimba regulile în privința panourilor fotovoltaice, pe care românii și le pot instala cu ajutor de la buget.

Începând cu luna martie, doritorii vor avea nevoie doar de buletin pentru a se înscrie într-o aplicație.

Ce trebuie să știe românii despre programul „Casa Verde”

O firmă le va instala persoanelor care își doresc sistemul și va obţine finanţarea de la stat, imediat ce va dovedi că lucrarea este terminată. Această idee este descrisă într-un ghid al proiectului „Casa Verde”, prezentat parlamentarilor.

Potrivit reprezentanţilor companiilor de instalaţii, măsurile anunţate vor scumpi sistemele care produc energie verde.

În 2022, Administrația Fondului pentru Mediu a fost depăşită de numărul mare de cereri venite din partea cetăţenilor, care au vrut să îşi monteze pe case panouri fotovoltaice.

Astfel, pentru acest an, reprezentanţii instituţiei au hotărât ca analiza şi aprobarea dosarelor să fie trecută în responsabilitatea firmelor care montează sistemele.

„Se va adresa direct Administraţiei Fondului pentru Mediu prin intermediul unei aplicaţii. Având nevoie doar de buletin, va completa un chestionar foarte simplu, cinci, șase întrebări, în cadrul acelei aplicaţii informatice. Acele firme vor fi acreditate de AFM, iar evaluarea propriu-zisă o vor face aceste firme”, a transmis Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, pentru stirileprotv.ro.

Cei care vor dori să acceseze banii se vor înregistra într-o aplicaţie

Persoanele care vor dori să acceseze cei 25.000 de lei puşi la dispoziţia fiecărei gospodării se vor înregistra într-o aplicaţie, iar în termen de 90 de zile, vor primi pe mail numele mai multor companii acreditate să instaleze sisteme fotovoltatice și vor alege cu cine vor să lucreze.

„În momentul în care instalatorul va încărca în aplicaţie factura şi certificatul de racordare, care reprezintă un proces verbal de terminare a lucrării, Administraţia Fondului pentru Mediu va face plata într-un termen de 45-60 de zile”, a mai specificat Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

Reprezentanţii acestor companii susțin că modificările nu vor face decât să crească preţul sistemelor

„Ne uităm ce rată de dobânzi avem pe piaţa bancară şi toate aceste costuri se transpun în costul sistemului fotovoltaic. Nu vedem foarte mulţi jucători importanţi în piaţă ca să susţină financiar sute de sisteme pe care să le susţină din fonduri proprii, şi apoi să aştepte 60, 90 sau un termen nedefinit”, a adăugat Dan Tudose, reprezentantul unei companii de instalare de panouri fotovoltaice, mai notează sursa citată.

Autorităţile estimează că, în 2023, ar putea fi până la 200.000 de oameni care se vor înscrie în programul „Casa Verde”.

Urmăriți B1TV.ro și pe