”Nu cred că s-a mai văzut aşa ceva în Europa, în ultimii 100 de ani”: În Clinica de Chirurgie Plastică din Iaşi sunt operați câte doi pacienţi, simultan, în aceeaşi sală

”Nu cred că s-a mai văzut aşa ceva în Europa, în ultimii 100 de ani”: În Clinica de Chirurgie Plastică din Iaşi sunt operați câte doi pacienţi, simultan, în aceeaşi sală
Foto: adevarul.ro

În Clinica de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi chirurgii operează simultan câte doi bolnavi cu afecţiuni diferite în săli de operație improvizate, iar pacienţii dorm pe scaune lipite ori stau câte doi în pat, susține chiar managerul unității medicale, profesorul Teodor Stamate, potrivit Adevărul.

„Nu aveam sală de urgenţe când ne-am mutat aici, şi atunci au împins masa de operaţii de la clinica BMF şi au băgat şi masa noastră. Şi aşa operăm câte doi pacienţi în aceeaşi sală. Ceea ce nu cred că s-a mai văzut undeva în Europa în ultimii 100 de ani. Ce pacient din lumea asta este bucuros să-l audă pe cel căruia i se scot dinţii din gură, în timp ce lui i se corectează un bont sau două, că şi-a prins mâna într-un aparat? În Vest, nici în clinicile veterinare nu este aşa. Şi acolo poţi izola un caz septic de cazurile aseptice. Noi nu avem această posibilitate, pentru că nu avem spaţiu. La noi este ca pe front“, a acuzat șeful clinicii.

La această situație revoltătoare s-a ajuns după închiderea Spitalului de Urgenţe „Sfântul Ioan”, în aprilie 2011, şi integrarea clinicilor acestuia în structura Spitalului „Sfântul Spiridon“. După desfiinţarea spitalului din Copou, Clinica de Chirurgie Plastică, care funcţiona acolo, a fost încadrată scriptic la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Colectivul, însă şi-a continuat activitatea în spitalul desfiinţat până în decembrie 2014, când s-a mutat în incinta Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Potrivit profesorului Stamate, clădirea monument istoric în care a funcţionat dermatologia la Spitalul „Sfântul Spiridon” urma să fie recondiţionată în baza unei finanţări a Ministerului Sănătăţii – estimată atunci la o valoare de 40 de milioane de lei – şi să fie transformată în clinică de chirurgie plastică. Totuși, lucrările la noul spațiu nu s-au terminat până la mutarea clinicii din Copou, motiv pentru care conducerea a fost nevoită să găsească alternative.

„Noi nu ne-am mutat într-un spaţiu destinat nouă, ci ne-am mutat pe holuri. S-au înghesuit celelalte servicii, i-au îngrămădit pe ceilalţi. Le-au spus «Ia, retrageţi-vă dumneavoastră, ORL, cu două salone mai strâns şi cedaţi-le chirurgiei plastice». Acum avem două saloane, unul de şase paturi şi unul de şapte, astfel încât numărul nostru de 35 de paturi s-a redus la 13 paturi. De aceea, mereu suntem aglomeraţi, şi ni se întâmplă să internăm câte 10-11 pacienţi în salon de 7. Sunt oameni care dorm pe canapele, oameni care dorm pe scaune puse unul lângă altul, pentru că nu avem unde să-i culcăm peste noapte să-i operăm“, a mai explicat Teodor Stamate pentru Adevărul.

Acesta a mai precizat că și pacienții cu arsuri sunt îngrijiți într-un salon improvizat, iar în secţia ATI a clinicii de chirurugie plastică nu sunt îngrijiţi exclusiv pacienţii internaţi aici, ci şi cei de la cardiologie.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)