O noua dezbatere publica sau un nou proiect de lege?

O noua dezbatere publica sau un nou proiect de lege?
Foto: Pixabay

In urma dezbaterii publice desfasurate acum doua saptamani, Ministerul Transporturilor si al Comunicatiilor a publicat o versiune noua a proiectului de lege privind tehnologia 5G. Cu toate acestea operatorii de telefonie mobila din Romania au in continuare retineri si cer Guvernului sa modifice legea 5G.

Unul dintre principalele motive de ingrijorare cu privire la noul proiect de lege este posibilul sau efect retroactiv. De asemenea, un alt punct de interes a fost reprezentat de posibilul impact negativ al acestor masuri, impact care se poate rasfrange asupra unui parteneriat de lunga durata cu companiile chineze din Romania.

Surse din piata afirma ca gigantii din telecom cer din nou Ministerului Transporturilor sa modifice si sa adapteze legea 5G (https://www.zf.ro/business-hi-tech/gigantii-din-telecom-cer-din-nou-ministerului-transporturilor-sa-19533320).

Asociatia Operatorilor Mobili din Romania a transmis saptamana trecuta o noua scrisoare Ministerului Comunicatiilor prin care solicita institutiei sa aduca noi modificari asa numitei „legi 5G”, in plus fata de cele abia anuntate la jumatatea saptamanii trecute.

Principalele semne de intrebare sunt legate de absenta unor criterii tehnice clare pentru a defini ce inseamna un echipament sau soft sigur si incertitudinea uriasa transferata catre operatorii de telecom in legatura cu soarta investitiilor in infrastructura.

Proiectul de lege publicat la sfarsitul lunii iulie a fost reclamat ca evaziv, realizat fara consultarea specialistilor pe partea tehnica.

Aproximativ 80% dintre cei care au luat cuvantul in cadrul dezbaterii publice au sustinut ca este nevoie sa fie realizata o evaluare atenta a impactului proiectului, precum si de extinderea perioadei de consultare.

Articol sustinut de Huawei