Cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego, au realizat un studiu și au identificat un posibil factor responsabil pentru creșterea cazurilor de cancer de colon la tineri, conform Adevărul. Este vorba despre o toxină produsă de bacterii, numită colibactina.
Autorul studiului spune că, dacă cineva este expus până la vârsta de 10 ani, ar putea fi „cu zeci de ani înainte de termen pentru a dezvolta cancer colorectal”, potrivit people, citat de Adevărul. Această toxină este cauzată de unele tulpini de E. coli.
„Problema este colibactina, o toxină bacteriană care poate provoca mutații și lasă în urmă o amprentă genetică specifică. O examinare a genomului cancerului colorectal la 981 de pacienți – atât cu cancer de colon cu debut precoce, cât și cu debut tardiv – a arătat că colibactina era de 3,3 ori mai frecventă la pacienții cu cancer de colon cu debut precoce”, conform studiului publicat în Nature.
„Aceste modele de mutații sunt un fel de înregistrare istorică în genom și indică expunerea timpurie la colibactină ca forță motrice în spatele bolii cu debut precoce”, a declarat într-un comunicat de presă autorul principal al studiului, Ludmil Alexandrov, profesor la Departamentul de Bioinginerie Shu Chien-Gene Lay și la Departamentul de Medicină Celulară și Moleculară de la UC San Diego.
Ludmil Alexandrov mai menționează că „dacă un copil dezvoltă o astfel de mutație înainte de vârsta de 10 ani, este posibil ca el să dezvolte cancer colorectal în jurul vârstei de 40 de ani, cu decenii mai devreme decât ar fi fost de așteptat”.
Un alt studiu, de la Biblioteca Națională de Medicină, a dezvăluit că „dieta în stil occidental (bogată în carne roșie și prelucrată și zahăr) a crescut riscul de cancer colorectal care conține cantități mari de bacterie E. coli producătoare de toxine specifice”.
Alexandrov adaugă că „s-ar putea să nu fie vorba doar despre ceea ce se întâmplă la vârsta adultă – cancerul ar putea fi potențial influențat de evenimentele din primii ani de viață, poate chiar din primii câțiva ani”.