Medic britanic, citat de BBC: Oamenii pot rămâne contagioși chiar și după vaccinare anti-COVID-19, motiv pentru care trebuie să respecte măsurile sanitare cu strictețe

Medic britanic, citat de BBC: Oamenii pot rămâne contagioși chiar și după vaccinare anti-COVID-19, motiv pentru care trebuie să respecte măsurile sanitare cu strictețe
Foto: PIxabay

Persoanele vaccinate împotriva Covid-19 ar rămâne contagioase și ar putea transmite virusul celor din jur, avertizează un medic specialist britanic. Din această cauză, persoanele imunizate ar trebui să respecte în continuare aceleași reguli de protecție și izolare.

Medicul Jonathan Van-Tam a subliniat că oamenii de știință „nu cunosc încă impactul vaccinului asupra transmiterii”, potrivit bbc.com.

Profesorul în medicină spune că „niciun vaccin nu a fost vreodată” 100% eficient, deci nu există o protecție garantată. Oamenii pot să contracteze virusul în primeledouă-trei săptămâni de la prima dozăși este „mai bine” să se aștepte„cel puțin trei săptămâni” pentru ca un răspuns imun să se dezvolte pe deplin la persoanele în vârstă.

„Chiar și după ce ați luat ambele doze de vaccin, puteți da Covid-19 altcuiva șitransmiterea vor continua. Dacă nu sunteți atenți, ați putea răspândi în continuare virusul, menținând numărul de cazuri ridicat și punând pe alții în pericol”, a mai spusVan-Tam.

Săptămâna trecută, autoritățile care cerecetează fenomenul în Israel au sugerat că o doză unică de vaccin Pfizer ar putea să nu fie la fel de eficientă cum se credea. Ministrul sănătății israelian, Yuli Edelstein, a declarat că unele persoane „se infectează încă” cu coronavirus după ce au primit prima doză de vaccin, dar că există „unele semne încurajatoare ale unor simptomemai puțin severe și maipuținespitaliză după prima doză”.

Cum decurge vaccinarea anti-COVID-19 în România

În ultimele 24 de ore, în România au fost vaccinate anti-COVID32.949 de persoane, astfel că numărul celor cărora le-a fost administrat serul împotriva noului coronavirus de la începutul campaniei de vaccinare, pe 17 decembrie, și până acum, a ajuns la 406.006, informează Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).Așadar, 32.949 de persoane au fost vaccinate în ultimul interval de 24 de ore, dintre care 31.325 de persoane sunt vaccinate cu o doză, iar 1.624, cu două doze.

De asemenea, CNCAV menționează că numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech(începând cu data de 27 decembrie 2020) este 418.885,la un număr de406.006persoane din care: 393.127 persoane vaccinate cu 1 doză și12.879 persoane vaccinate cu 2 doze.

Totodată, în ultimele 24 de ore, în centrele de vaccinare din țară au fost înregistrate 60 reacții adverse comune și minore, dintre care 9 reacții de tip local și alte 51 de reacții generale.

Astfel, numărul total al reacțiilor consemnate de la debutul campaniei de vaccinare în Români este de 1.124, dintre acestea 366fiind reacții de tip localcu durere la locul injectării, iar 758 reacții generale, precum febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie sau alergii de tip urticarie. Alte trei reacții sunt în curs de investigare, mai menționează reprezentanții CNCAV.

„Programul centrelor de vaccinare se încheie laora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalulorar 17.00 – 20.00va fi reflectat în raportarea din ziua următoare”, mai notează sursa citată.

Ultima oră
23:45 - Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect
23:19 - SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”
22:52 - VIDEO. Imagini simbolice pe Palatul Victoria la 160 de ani de la primul Guvern al României. Nicolae Ciucă: Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului
22:36 - Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar
22:08 - Edi Iordănescu recunoaște că „sunt șanse foarte mari” să devină noul selecționer la naționalei. Mihai Stoichiță (FRF): În principiu s-au pus la punct toate treburile
21:49 - Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)
21:21 - Prefectul Alexandra Văcaru susține că „va recurge la toate remediile legale în vederea asigurării climatului de securitate” în București
21:06 - Misiune NATO de supraveghere aeriană în Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă
20:43 - Stelian Bujduveanu: Greva ilegală de la STB a blocat o capitală, iar a negocia cu sindicatul este ca și cum ai negocia cu teroriștii care iau ostatici. Vom continua reformele din STB cu salariații de bună credință
20:22 - Vasile Bănescu (BOR): În absența valorilor tari, o societate face implozie. Omul de astăzi nu mai are legătură cu omul curajos de altădată care a trecut prin necesitudini crunte ale istoriei (VIDEO)