Ochelari de condus, suport vizual pentru șoferi – Cum se crește acuitatea vizuală?

Ochelari de condus, suport vizual pentru șoferi – Cum se crește acuitatea vizuală?

O vedere bună este extrem de importantă la volan. Totuși, în ziua de azi, puțini oameni fac verificări oftalmologice periodice. Drept urmare, mulți șoferii care au vârsta peste 40 de ani nu își dau seama că ar putea avea o deficiență vizuală și au nevoie de ochelari de corectare a vederii.

Ce probleme întâmpină șoferii la condus, ziua și noaptea?

Lumina soarelui este o problemă pentru șoferi, mai ales în zilele caniculare. Pe lângă lumina soarelui intensă din lunile de vară, și razele reflectate de apă și zăpadă au un efect teribil asupra acuității vizuale. Zăpada reflectă aproximativ 80% din razele soarelui. De asemenea, iluminatul pe drum se schimbă în mod dinamic, mai ales în amurg. Reflecțiile orbitoare din trafic pot face dificil condusul unei mașini, iar riscul de accidente crește.

După apusul soarelui, ochii trec la vederea nocturnă și asta poate împiedica perceperea culorilor și a detaliilor, doar recunoașterea formelor și înregistrarea mișcării se fac mai bine. După lăsarea întunericului, timpul de reacție al șoferului se schimbă, el face eforturi să fie mai atent, dar este posibil să constate că are anumite defecte de vedere, pe care nu le-a sesizat atunci când conducea ziua, pe lumină.

O problemă ce apare noaptea este strălucirea luminii de la farurile unei mașini care se apropie, din sens opus. Asta duce la reducerea temporară a acuității vizuale dar și a capacității de recunoaștere a formelor. Este vorba despre un fenomen de „orbire” care poate enerva pe orice șofer. Cu cât este mai intensă lumina (ca în cazul în care se folosește faza lungă), cu atât scade acuitatea vizuală în acel moment. În ultimii ani, foarte multe accidente s-au produs din cauza orbirii pe timp de noapte.

Strategii pentru a alege corect ochelarii pentru a conduce o mașină

Problema viziunii nocturne apare și la șoferii sănătoși, nu doar la cei cu deficiențe de vedere. Chiar dacă au vederea bună, pe întuneric apare un disconfort mai ales atunci când asfaltul este umed și farurile mașinii nu luminează suficient drumul.

Soluția la această problemă este folosirea de ochelari pentru condus marca Muunel, care sunt potriviți pentru șoferi, întrucât previn fenomenele negative, asigură focalizarea la distanță, chiar și atunci când se conduce pe vreme nefavorabilă, ploaie, ceață, cer întunecat etc.

Ochelarii premium, de cea mai înaltă calitate, produși de compania Muunel, din Copenhaga, care activează de 45 de ani în domeniu, protejează vederea șoferului, îi oferă un plus de confort la volan, ajutându-l să vadă clar, să evite pericolele și să conducă în siguranță pe drum. Ochelarii trebuie să protejeze și de soare, să fie o investiție în calitate, în siguranță și nu doar să fie un gadget în tendințele modei.

Aceștia se aleg astfel încât să îndeplinească câteva criterii importante și anume:

  • Să aibă lentile gri (care nu afectează modul de percepere a culorilor), sau lentile portocalii (care blochează lumina albastră și intensifică mai bine contrastul)
  • Să nu aibă lentile prea întunecate, deoarece cu acestea șoferii nu pot vedea clar, ca în cazul lentilelor într-o nuanță mai deschisă
  • Să aibă un filtru polarizant adecvat, care să protejeze împotriva soarelui, sau a razelor UV dăunătoare pentru ochi; polarizarea reduce reflexiile orbitoare ale luminii intense datorate reflectării ei de pe suprafețe plane lucioase, carosabil umed, asfalt cu zăpadă și altele

Să aibă caracter anti-reflex și de blocare a luminii albastre, ca în cazul ochelarilor de calculator, dar să fie speciali realizați pentru focalizarea la distanță și condus noaptea; învelișul anti-reflex este necesar pentru ochelarii folosiți pentru munca pe calculator, dar și pentru a avea o vedere perfectă în alte condiții, ca de exemplu în timpul condusului în trafic.

Ochelarii de condus în stil aviator, care au rame subțiri și lentile largi, se numără printre cele mai populare opțiuni din acest an. În timpul condusului, nu sunt recomandate lentilele roz, verzi și albastre deoarece acestea afectează modul de percepere al culorii roșii de la semafor.

Foarte important este ca șoferii care au deficiențe de vedere să facă un control la ochi. În acest fel ei pot afla care sunt problemele oculare și comanda lentile speciale, de corectare a vederii, dar și de protecție împotriva soarelui, sau pentru alte circumstanțe. Calitatea lentilelor este importantă pentru că ele determină claritatea vederii și scad riscul de agravare a problemelor de ochi.