Organizațiile studențești cer universităților reduceri de taxe, în contextul în care cursurile se vor desfășura online

Organizațiile studențești cer universităților reduceri de taxe, în contextul în care cursurile se vor desfășura online
Sursa Foto: Hepta

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din Româniacere universităţilor reducerea taxelor de şcolarizare, în condițiile în care cursurilese țin în mediul online. Totodată, instituțiilor li s-a cerut și să prezinte clarmecanismele prin care se stabilesc taxele de studiu.

Potrivit comunicatului transmis miercuri de ANOSR, faptul că reluareacursurilorse va face exclusiv în mediul online pentru unele programe de studiu, ar trebui să fie urmat demo revizuire ataxelor de şcolarizare şi justificarea cuantumului acestora.

„În contextul în care activitatea didactică se va desfăşura în sistem online şi implicit a modificării costurilor specifice programului, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită universităţilor să prezinte clar studenţilor mecanismele prin care se stabilesc taxele de studiu, fundamentarea acestora pentru noul an universitar prin raportare la taxa stabilită pentru primul semestru şi reducerea taxelor de şcolarizare unde se impune conform fundamentării, pornind de la modificarea ponderii şi a tipurilor de costuri specifice programului”, arată ANOSR.

Reevalaurea taxelor, un punct cheie în combaterea fenomenului de abandon universitar

Reprezentanții ANOSR spun că modificarea structurii cheltuielilor universităților cu programele de studiuimpune reevaluarea, refundamentarea acestora în raport cu cheltuielile prognozate pentru semestrul întâi, consultarea cu organizațiile studențești, studenții reprezentanți și informarea studenților cu privire la modul în care se vor diminua cheltuielile și, în corolar, taxele de școlarizare, astfel încât dreptul cu valoare de garanție prevăzut de Codul drepturilor și obligațiilor Studentului să fie respectat.

„Reducerea taxei de școlarizare în contextul educației online trebuie privită însă și din perspectiva dificultăților financiare ale studenților ale căror familii sunt afectate financiar de criza economică generată de pandemie. Sprijinirea acestora reprezintă un punct cheie în combaterea fenomenului de abandon universitar prezent de mult timp în spațiul învățământului superior și accentuat de criza economică. Un eșec al instituțiilor de învățământ superior de a răspunde corespunzător solicitărilor contextului pandemic în toată complexitatea sa ar determina pierderi semnificative pentru societate în ansamblul său. Asumarea răspunderii față de comunitatea universitară obligă la realizarea unui plan efectiv de susținere a studenților. Astfel, după reflectarea asupra scăderii realiste a serviciilor oferite, credem că singura soluție alternativă scăderii taxelor de școlarizare este aprobarea unui plan de investiții în resursa educațională digitală accesibilă studenților, corelat cu crearea de mecanisme adiționale de sprijin pentru studenți”, se mai arată în comunicat.

Ultima oră