Părintele Calistrat Chifan, despre Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul de pe Muntele Athos: „Atâta smerenie avea și atâta putere ca om în rugăciune…”

Părintele Calistrat Chifan, despre Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul de pe Muntele Athos: „Atâta smerenie avea și atâta putere ca om în rugăciune…”
Sursa Foto: Captură Video/ YT

Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul, numit, de asemenea, Atanasie din Trapezunt, a fost un călugăr bizantin care a fondat comunitatea monahală de pe Muntele Athos, în timp devenind cel mai mare centru al monahismului ortodox răsăritean.

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași, a povestit despre viața Sfântul Atanasie și despre faptul că diavolul îi chinuia pe călugării din mânăstirea de la Muntele Athos.

Părintele Calistrat Chifan, despre Sfântul Atanasie de pe Muntele Athos

Sfântul Atanasie s-a născut în orașul Trapezunt în jurul anului 925. Rămânând orfan de mic, acesta a fost adoptat de două familii importante și a învățat într-o școală aleasă, unde, ulterior, a devenit profesor.

La un moment dat, și-a însoțit maestrul într-o misiune la muntele Athos, loc în care l-a cunoscut pe Mihail Maleinos, starețul mănăstirii Chimina din Bitinia, care se afla la Athos împreună cu nepotul său, Nicefor Focas.

Cu toate că s-a întors la Constantinopol, sufletul lui a rămas la Athos. Astfel, Sfântul Atanasie a renunțat la cariera de profesor și a hotărât să devină monah la Mănăstirea Chimina. Atunci a primit numele de Atanasie (numele său de botez fiind Avramie). După patru ani, a plecat la Muntele Athos și a devenit ucenicul unui pustnic bătrân.

„Sfântul Atanasie își desfășoară activitatea aici mulți ani după ce termină mănăstirea. Era un om robust, puternic, spune tradiția, atâta smerenie avea și atâta putere ca om în rugăciune, că el a avut odată ocazia să-i descopere Dumnezeu viziunea cum diavolul chinuie pe călugării din mănăstire.

Și supărat foarte pe ei, avea un ciubăr din ăsta mare din lemn, un vas, l-a pecetluit cu semnul crucii și la porunca lui, (acolo în ograda mănăstirii sunt doi chiparoși imenși, se numesc Copiii Sfântului Atanasie, puși din vremea de când el era stareț, există și azi, sunt foarte groși, ceva de dimensiunea la 5-6 persoane îi pot cuprinde) leagă acei draci, îi închide în acel vas, îl leagă cu semnul crucii să nu poată ieși și dracii se văicăreau acolo, călugării nu știau nimic. El a pus un capac pe chiupul ăla și a spus: „Acolo să stați!”, a povestit părintele Calistrat Chifan.

Potrivit părintelui, după ce Sfântul Atanasie a închis demonii într-un vas, a apărut Maica Domnului care l-a mustrat pentru alegerea sa.

„S-a arătat după 2-3 zile Maica Domnului și a spus: „Atanasie, am văzut ce-ai făcut, dar nu-i corect. De ce v-ați legat de doctorii voștri?” – „Care doctori, Preasfântă Fecioară?” – „Demonii, dacă nu-i dezlegi să iasă din chiup și să-i ispitească pe călugări, nu vă mântuiți niciunul, că nu vă vedeți ispitele. Lasă-i să umble, asta e lucrarea lor, să ispitească pe om. Nu-i pot face rău, pentru că Fiul Meu îi protejează. Dar ei trebuie să se roage.” Adică nu poți să fii ferit de ispite, fără să faci o rugăciune”, a mai spus părintele Calistrat Chifan, potrivit bzi.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:46 - Boris Johnson ar fi fost amenințat de Putin înainte de invazia în Ucraina: “Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura doar un minut”
07:30 - Matei Dima, celebrul vlogger BRomania, a recunoscut că a condus beat și drogat. Ce amendă penală trebuie să plătească
07:18 - Andrew Tate, de după gratii: „România e o țară comunistă”. Când s-a mutat în țara noastră a spus că vrea să trăiască într-o societate în care „corupția este accesibilă tuturor” (VIDEO)
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal