Petre Daea avertizează că măsurile impuse din cauza focarelor de gripă aviară ar putea duce la o penuirie de carne de pui în magazine

Petre Daea avertizează că măsurile impuse din cauza focarelor de gripă aviară ar putea duce la o penuirie de carne de pui în magazine

Focarele de gripă aviară i-ar putea lăsa pe români fără carne de pui în supermerketuri, avertizează fostul ministrul al Agriculturii, Petre Daea.

Potrivit acestuia, măsurile de prevenire a gripei aviare, stabilite prin ședință extraordinară deCentrul Național de Combatere a Bolilor, nu sunt însoţite de clarificări tehnice procedurale în vederea aplicării unitare şi, astfel, se produc blocaje în circuitul de producţie la fermele indemne, aflate sub control sanitar-veterinar, tocmai în perioada maximă de comercializare a seriilor de pui de o zi.

În acest sens, el cere soluții pentruprevenireaunui blocaj în sectorul avicol.

„Orice întârziere în aplicarea imediată şi corectă a măsurilor, în acest context epidemiologic, va produce pierderi incomensurabile. Decidenţi, interveniţi urgent!”, a mai scris Petre Daea.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, la finalul săptămânii trecute, suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări şi suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei, informa, recent, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).