POLITICO: Oficialii NATO se tem că propunerea României ca președintele Iohannis să devină șeful alianței ar putea fi văzută ca un semn de diviziune

POLITICO: Oficialii NATO se tem că propunerea României ca președintele Iohannis să devină șeful alianței ar putea fi văzută ca un semn de diviziune
Inquam Photos / Octav Ganea

România a anunțat joi aliații că președintele Klaus Iohannis ia în considerare să lupte cu favoritul Mark Rutte pentru funcția de top al NATO. Mișcarea surpriză a lui Iohannis a venit în momentul în care cele mai mari puteri din alianța de 31 de oameni își declaraseră deja sprijinul pentru Rutte, cu SUA, Marea Britanie, Germania și Franța, toate spunând că îl susțin pe premierul olandez în funcția de următor lider al NATO.

Klaus Iohannis vrea să conducă NATO, au declarat diplomații români

Aproximativ 10 țări rămân nehotărâte, inclusiv unele țări din Europa de Est care împărtășesc preocupări strategice cu România sceptică față de Rusia, dar le va fi dificil să conteste deschis candidatul preferat al președintelui american Joe Biden.

Doi diplomați NATO cu cunoștințe despre situație au confirmat propunerea României. Oficialii români nu contestă informația. „Prin misiunile fiecărui stat membru, intențiile [și] sugestiile sunt transmise informal NATO”, a declarat un oficial guvernamental presei locale.
Președinția României a refuzat o cerere de comentarii.

Oficialii NATO se tem că intrarea lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO ar putea fi văzută ca o divizare a unității alianței, care se confruntă deja cu amenințări în ceea ce privește potențiala revenire a lui Donald Trump ca președinte al SUA. Trump a promis în repetate rânduri că va slăbi apărarea colectivă prevăzută de NATO.

Dar țările est-europene sunt enervate de ceea ce văd ca fiind lipsa de stimulente a lui Rutte în a ajunge la națiunile de la granița cu Rusia.
Spunând că nu intenționează să-i stea în calea lui Rutte, un diplomat înalt est-european a spus: „Cel puțin cineva trebuie să întrebe: „OK, Mark, cum ai de gând să te descurci cu Rusia?”.

Ei citează, de asemenea, eșecul repetat al lui Rutte de a ridica cheltuielile olandeze pentru apărare până la ținta de 2% din PIB convenită de toți aliații în urmă cu un deceniu, eșec despre care au spus că ar putea fi folosit împotriva lui, în cazul în care Trump ar fi ales.

Asta pe lângă resentimentele bilaterale dintre Țările de Jos și România, doi membri NATO care fac parte din Uniunea Europeană, întrucât guvernul lui Rutte a refuzat de ani de zile intrarea Bucureștiului în Schengen, zona fără granițe pentru țările UE, invocând corupție și activități criminale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
14:45 - Facturi mai mici la la gaze și energie electrică. Ministrul Energiei a anunțat cine va plăti mai puțin: „Ne așteptăm la o scădere”
14:43 - Parlamentul European a votat pentru recunoașterea parentalității în întreaga UE, indiferent de modul în care copilul a fost conceput, născut sau de tipul de familie. Susține și crearea unui certificat parental european
14:31 - Cutremur cu magnitudinea 5,2, vineri. Unde a fost resimțit
14:28 - Anunțul apropiaților Casei Regale. Când își va relua Kate Middleton aparițiile publice
14:26 - Sacrificiul pe care l-a făcut Florin Piersic pentru un rol: „Eu am jucat lângă maeștri adevărați. Mi-e jenă să mi se spună ‘maestre’, când știu de la cine am învățat profesia asta”
14:21 - Virgil Bălăceanu, despre un eventual atac iranian asupra Israelului: Mai degrabă putem merge pe un scenariu de folosire a unor proxy. Nu cred că suntem în pragul unui război în Orientul Mijlociu în care Iran devine actorul principal (VIDEO)
14:19 - Câştigătorul marelui premiu la Loto 6/49 şi-a ridicat premiul în valoare de aproape 2 milioane de euro. De cât timp joacă și ce mesaj a transmis tuturor jucătorilor
14:03 - Peste 800 articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte susceptibile de a fi contrafăcute, reținute pe Otopeni
14:01 - Newsweek: 6.100 lei pensie pentru un pensionar la recalculare. Ce indice de corecție a avut și cât a muncit?
14:01 - Studiu: Fructele de mare conțin substanțe chimice veșnice. Ce spun specialiștii despre consumul acestora