Precizările Primăriei Capitalei cu privire la cazul Constanda: Toate sumele plătite au fost cuprinse în bugetul Municipiului Bucureşti, conform prevederilor legale. Respingem toate acuzaţiile potrivit cărora s-ar fi plătit sume necuvenite

Precizările Primăriei Capitalei cu privire la cazul Constanda: Toate sumele plătite au fost cuprinse în bugetul Municipiului Bucureşti, conform prevederilor legale. Respingem toate acuzaţiile potrivit cărora s-ar fi plătit sume necuvenite

Primăria Capitalei transmite duminică, printr-un comunicat de presă, că datoriile pe care Municipalitatea la familia omului de afaceri Costică Constanda sunt o urmare a unor decizii vechi de 16 ani ale foștilor primari ai Bucureștiului. Nicușor Dan, candidat la Primăria Capitalei susținut de PNL și USR-PLUS, a reclamat o serie de infracțiuni în legătură cu acordul pe care Gabriela Firea, contracandidata sa, l-a semnat cu familia Constanda pentru acoperirea datoriei. Potrivit lui Dan, printre altele, Constanda ar fi acceptat să primească 7.000 de metri pătraţi de tren pentru stingerea a 30 de milioane de euro din datorie. Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că aceste acuzații sunt false.

Primăria Capitalei, precizări despre datoriile către familia Constanda:Respingem toate acuzaţiile potrivit cărora s-ar fi plătit sume necuvenite

„Acuzaţiile prezentate azi (duminică – n.r.) de un candidat la Primăria Capitalei cu privire la cazul Constanda sunt în totalitate false. Acestea demonstrează o foarte gravă necunoaştere a prevederilor legale, precum şi a atribuţiilor şi răspunderilor pe care le are un Primar General. (…) Toate plăţile făcute de PMB pentru stingerea unor datorii (Constanda, Creştin, etc) au fost realizate cu respectarea tuturor prevederilor legale, fiind incluse în bugetul aprobat la începutul anului 2020. Toate informaţiile referitoare la acest subiect au fost prezentate public, extrem de transparent”, se arată în comunicatul Primăriei Capitalei, citat de News.ro.

Reprezentanții Municipalității mai precizează că ”Municipiul Bucureşti era obligat să plătească datoriile determinate de un proces început acum 16 ani. Ca urmare, a susţine că primarul «s-a obligat să plătească» o datorie stabilită printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă este o încercare jalnică de a induce în eroare opinia publică. Mai mult, refuzul de a executa o hotărare judecătorească este infracţiune, potrivit Codului Penal”.

PMB:Toate sumele plătite au fost cuprinse în bugetul Municipiului Bucureşti, aprobat de Consiliul General, conform prevederilor legale

PMB mai transmite că după ce instanța a pronunțat decizia conform căreia Primăria este obligată să plătească peste 115 milioane euro familiei Constanda, aceasta din urmă a declanșat procedura executării silite, procedură contestată de Municipalitate, dar respinsă de instanţa civilă. În cadrul acestor proceduri, familia Constanda a blocat conturile PBM.

„Toate sumele plătite au fost cuprinse în bugetul Municipiului Bucureşti, aprobat de Consiliul General, conform prevederilor legale. Respingem toate acuzaţiile potrivit cărora s-ar fi plătit sume necuvenite. Subliniem că toate sumele sunt cuprinse în capitolul Despăgubiri Civile – 51.02.-59.17, fiind aprobate legal. Menţionăm că suma de 58 milioane euro urma să fie plătită eşalonat, timp de 2 ani”, se mai arată în comunicatul Primăriei Capitalei.

Astfel, reprezentanții Municipalității precizează că unul din mijloacele prin care această datorie se poate stinge este şi darea în plată, iar familia Constanda a propus utilizarea acestei proceduri, adică să primească suprafeţe de teren în Satul Francez în contul unei părți a datoriei.

„Această propunere a fost supusă, potrivit legislaţiei în vigoare, aprobării Consiliului General, de şase ori. Abia la ultima dintre aceste şedinţe, a şasea, consilierul general USR Matei Ţugui a recunoscut că are un interes personal direct, pentru că în cazul aprobării proiectului va primi suma de 7 milioane euro, plus accesorii, aspecte care se pot verifica în procesul verbal al şedinţei. Toate acţiunile PMB au fost realizate în conformitate cu prevederile legale, transparent şi cu respectarea principiului eficienţei cheltuirii fondurilor publice”, se mai menționează în comunicatul Primăriei Capitalei.

Ultima oră
20:54 - Cseke Attila: Erau sub 700 de paturi ATI pentru bolnavii de COVID-19 când am venit la Ministerul Sănătății. Numărul infectărilor și al internărilor crește mai brusc decât în celelalte valuri (VIDEO)
20:51 - Spitalul Județean Ilfov redevine unitate pentru tratarea pacienților bolnavi de COVID-19
20:50 - Activităţile economice se vor închide la ora 18:00, unde incidența trece de 4 la mie
20:33 - Explozie de proporții la parterul unui bloc din centrul orașului Satu Mare. Cel puțin o persoană a fost grav rănită (VIDEO)
20:30 - Marcel Ciolacu critică participarea lui Iohannis la congresul PNL: „O implicare nepermisă pentru un preşedinte în viaţa politică”
20:28 - Declic: DNA a început urmărirea penală in rem în dosarul înregistrat pe numele lui Florin Cîțu și al Mioarei Costin. Infracțiunile anchetate sunt cele de abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu
20:27 - O unitate mobilă de ATI, dedicată pacienților cu forme grave de COVID-19, va fi amplasată la Institutul Marius Nasta din București
20:04 - Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a decis amplasarea unei unităţi mobile ATI la ”Marius Nasta”
19:57 - Mai mulți europarlamentari suspectează Rusia că manipulează prețurile la energie. Eugen Tomac: Am cerut Comisiei Europene să declanșeze o anchetă într-un termen cât mai scurt (VIDEO)
19:33 - Marcel Ciolacu, despre decizia lui Liviu Dragnea de a-și face partid: „O să am maturitatea de a pleca când o să fiu o frână în viitorul PSD”