Preşedintele Comisiei juridice a Senatului: Reprezentanţii CE şi-au arătat îngrijorarea faţă de "modificările prea dese" ale legislaţiei penale

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului: Reprezentanţii CE şi-au arătat îngrijorarea faţă de "modificările prea dese" ale legislaţiei penale
Foto: B1 TV

Reprezentanţii CE şi-au arătat îngrijorarea faţă de „modificările prea dese” ale legislaţiei penale, a declarat, marţi, senatorul PNL Cătălin Boboc, după întâlnirea cu experţi ai CE aflați în misiune de evaluare pe MCV.

 ”Reprezentanţii Comisiei şi-au arătat azi îngrijorarea cu privire la un singur lucru de care parlamentarul din păcate se face vinovat din partea puterii actuale şi anume sunt îngrijoraţi de faptul că modificăm poate prea des legislaţia penală, evident cu referire la ultimele propuneri PSD şi ne creează o vulnerabilitate. Am încercat pe cât posibil să explicăm faptul că toate procedurile în Parlament se bazează pe consultări publice. Din păcate trebuie sa facem eforturi destul de mari să explicăm lucruri pe care alţii le baga cu un stil din ăsta arhicunoscut până acum, oarecum aşa mai pe sub masă cum s-a întâmplat de câteva ori”, a afirmat Boboc,  preşedintele Comisiei juridice a Senatului, citat de Mediafax.

Consultările cu CSM şi alte instituţii din domeniu au fost de asemenea, în atenția reprezentanților CE.

„A fost şi o întrebare a reprezentanţilor Comisiei «cum anume au mers consultările cu CSM-ul , cu toate celelalte instituţii care sunt implicate în acest domeniu al justiţiei?». Iată, putem deduce din întrebările adresate că îi preocupă această situaţie, iar semnalul de instabilitate pe care Parlamentul îl dă prin astfel de măsuri pompieristice ale unor parlamentari, care de multe ori vin cu idei personale şi trag dacă vreţi întreaga societate, până la urmă în faţa partenerilor noştri întreaga ţară creează o imagine asupra acestora nepotrivită deşi lucrurile nu stau chiar aşa”, a adăugat Boboc.

El a arătat, însă, că nu s-a vorbit punctual şi că le-a explicat acestora procedura privind modificările făcute.

„Le-am explicat că e o procedură, cea mai mare parte dintre propunerile privind modificările vin de la CSM şi acelea sunt discutate cu toată lumea, cu toţi profesioniştii şi din păcate trebuie sa ne asumăm că mai avem câţiva colegi, sigur e dreptul lor să facă iniţiative, dar că vom încerca să le tratăm cu foarte mare seriozitate.Deşi am avut parte de câteva abuzuri din nou, eu am arătat acest lucru, faptul că România are mecanisme, iată mecanismul acesta al contestaţiei la CCR, are o Curtea Constituţională care se pronunţă şi care ţine în echilibru între puterile statului şi cred că asta este cel mai important Sigur am putea evita, ne aducem singuri in situaţia de a întoarce oamenii privirea spre noi, dar cred că este de lăudat că avem mecanisme”, a mai arătat Boboc.

În privinţa integrităţii parlamentarilor, reprezentanţii Comisiei Europne au vrut să ştie care este stadiul diferitelor solicitări, a mai spus Boboc.

„Dacă ne aducem aminte la sfărşitul anului trecut, deşi CE a salutat multe progrese pe care România le-a făcut pe drumul înfăptuirii justiţiei, au semnalat un lucru – modul în care tratăm de multe ori probleme similiare, adică inconstanţa în abordarea unor astfel de probleme. Am explicat pe cât posibil, din păcate e greu să explici ce s-a îmtâmplat în cazul domnului Şova. Îmi pare rău că am participat ca reprezentant al opoziţiei, nu vreau sa tratez aceste întâlniri din această perspectivă, dar am fost pus şi eu şi ceilaţi colegi într-o situaţie destul de neplăcută. Nu cred că e corect să le explic acestor reprezentanţi ai CE că ştiţi a fost o scăpare din partea parlamentarilor puterii”, a afirmat Boboc.

Deputatul PSD Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor a spus, însă, că reprezentanţii CE au constatat că s-au făcut progrese faţă de raportul precedent pe MCV.

„Au fost interesaţi dacă în procedura legislativă există cosnultare cu factorii interesaţi, nu au fost interesaţi de un subiect anume, erau interesaţi dacă în procedura legislativă există consultare între Parlament, reprezentanţii societăţii civile, Ministerul Justiţiei, CSM, dacă în elaborarea actelor normative se respectă termenele de la publicarea pe site până la consultare şi dezbatere, apoi au fost interesaţi de modul în care se găseşte proiectul de revizuire a Constituţiei şi paşii care vor fi şi cum vede comisia proiectul aflat în dezbatere, dacă este sau nu asumat, ce proiect avem în viitor, ce dorim să modificăm, iar, cel de-al treilea, vis a vis de ANI modul în care va fi numit şeful ANI”, a spus Iordache.

El a precizat că îngrijorările reprezentanţilor CE au fost dacă există consultare cu Ministerul Justiţiei, CSM, alţi factori implicaţi la modificarea legislaţiei penale.

„Îngrijoriările au fost legate dacă se respectă şi dacă la modificări au fost interesaţi şi toţi cei care trebuiau să aibă punct de vedere de la MJ până la CSM, societate civilă se respectă aceste proceduri.Răspunsul a fost că, din punctul de vedere al dumnealor evaluarea a fost pozitivă”, a mai spus Iordache.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`