Prețuri exagerate pe litoralul românesc. Cât plătesc turiștii pentru a-și pune cearșaful pe plajă

Prețuri exagerate pe litoralul românesc. Cât plătesc turiștii pentru a-și pune cearșaful pe plajă
Foto: Captură video

Prețurile sunt nejustificate pe litoralul românesc, iar de la 1 iulie ele au crescut foarte mult, indiferent că este vorba despre cazare, mâncare sau servicii. Acest lucru îi face pe turiști ca de la anul să ia în considerare alte destinații pentru vacanța de vară.

Cearșaful pe plajă, mai scump decât două șezlonguri

Tot mai multe persoane postează pe rețelele de socializare bonuri cu prețurile mâncării sau al serviciilor pentru care au plătit prețuri foarte mari. La o autoservire din Mamaia, un mic a ajuns să coste 7 lei, cu puțin muștar lângă. O porție de hamsii este 14 lei, cartofii prăjiți și ardeii copți sunt 70 de lei kilogramul și ciupercile sunt 100 de lei kilogramul, informează Adevărul.

Chiar dacă prețurile alimentelor au crescut în comparație cu anul trecut, prețurile de pe litoral sunt exagerate.

Și prețul unui șezlong sau al unui baldachin a crescut de la data de 1 iulie, de când a început sezonul estival, și sunt afectați chiar și cei care își aduc cearșaf de acasă și vor să stea întinși pe nisip. Pe o plajă privată din Mamaia, cei care vor să stea pe cearșaf în primul rând de la apă trebuie să plătească 200 de lei pe zi, mai mult decât un șezlong. Tot pe această plajă, prețul șezlongului diferă în funcție de amplasarea sa, iar cele care sunt în primele trei rânduri sunt cele mai scumpe. În primul rând două șezlonguri și o umbrelă costă 150 de lei pe zi, în al doilea costă 120 de lei pe zi, iar în al treilea acestea sunt 100 de lei pe zi.

Explicația reprezentaților complexului

Administratorul complexului din Mamaia au explicat motivul pentru care percep o taxă atât de mare pentru cearșafurile de pe plajă.

„Plaja şi restaurantul complexului sunt destinate exclusiv rezidenţilor şi invitaţilor acestora. Tariful solicitat pentru amplasarea cearşafurilor în alte zone decât cea alocată acestora este menit să descurajeze comportamentul clienţilor din afara complexului care se aşează cu cearşaful în faţa primului rând de umbrele, nu în zona alocată acestora, conform legii”, este răspunsul reprezentaților complexului.

Totuși, prețul de 200 de lei pentru așezarea cearșafului pe plajă a atras atenția Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România care a lansat o campanie și va analiza modul în care sunt respectate drepturile turiștilor de pe litoralul românesc.

„Senzații tari pe litoralul românesc! 200 de lei trebuie să scoată din buzunar acei turiști care vor să facă plajă pe cearșaful așezat pe pat de scoici concasate! «Plaja este domeniu public! Cunoaște-ți drepturile!» – campania națională de informare și educare a consumatorilor organizată de Asociația Pro Consumatori, ediția a V-a!” este mesajul acestei campanii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`