Primarul din Deveselu, trimis în judecată pentru luare de mită: Ion Aliman cerea 5% din contravaloarea unor lucrări executate

Primarul din Deveselu, trimis în judecată pentru luare de mită: Ion Aliman cerea 5% din contravaloarea unor lucrări executate

Primarul comunei Deveselu, județul Olt, Ion Aliman, a fost trimis în judecată pentru luare de mită.

Procurorii DNA îl acuză pe Aliman că ar fi pretins un procent de 5% din contravaloarea unor lucrări executate.

Deveselu este cel mai important punct strategic militar din apărare. SUA au construit în localitatea olteană scutul antirachetă, ce acoperă o suprafață de 170 de hectare și este echipat doar cu rachete interceptoare care au rolul de apărare prin distrugerea în aer a rachetelor balistice.

Redăm mai jos comunicatul integral al DNA.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului ALIMAN ION, primar al comunei Deveselu, județul Olt, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 26 ianuarie 2015, în contextul derulării unui contract de execuție lucrări („Modernizare drumuri în comuna Deveselu, jud. Olt, 11,517 km – Asfaltare”), inculpatul Aliman Ion, în calitatea menționată mai sus și cea de ordonator de credite, a pretins în mod direct reprezentantului unei Asocieri de firme (martor în cauză) suma de 50.000 lei și a acceptat promisiunea acestuia din urmă de a-i remite suma de 70.000 lei (ce reprezenta un procent de 5% din contravaloarea unor lucrări deja executate la construcția unei porțiuni din contractul menționat, respectiv un drum în lungime de 620 m).
Inculpatul Aliman Ion, în calitate de primar al comunei Deveselu și ordonator de credite, a condiționat de plata mitei sus-menționate deblocarea și efectuarea, de către unitatea administrativ-teritorială, a unei plăți la care societatea comercială era îndreptățită, în procedura de derulare a contractului de execuție lucrări.

Remiterea efectivă a banilor nu a mai avut loc, deși ulterior consumării faptei de luare de mită (în forma pretinderii), au avut loc discuții între inculpatul Aliman Ion și reprezentantul societății comerciale privind modalitatea de remitere.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.