Primul centru de intervenție pentru victimele violenței sexuale, deschis la Spitalul Universitar din București. Raluca Turcan: „Încurajez femeile care cad victime violențelor să apeleze la ajutor”

Primul centru de intervenție pentru victimele violenței sexuale, deschis la Spitalul Universitar din București. Raluca Turcan: „Încurajez femeile care cad victime violențelor să apeleze la ajutor”
Foto: Raluca Turcan / Facebook

La Spitalul Universitar de Urgență din București a fost deschis primul centru de intervenție pentru victimele violenței sexuale, care oferă servicii integrate – medicale și medico-legale, asistență post-traumatică și consiliere. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că încă nouă centre similare urmează să fie înființate în mai multe orașe din țară.

Față de 2019, anul trecut s-a înregistrat o creștere cu 30% a cazurilor raportate de viol, agresiune sexuală și act sexual asupra minorelor, arată date citate de ministrul Muncii. 94% dintre victimele violurilor raportate în 2020 sunt femei și fete.

În acest context, Raluca Turcan le-a încurajat pe fetele și femeile care cad victime violențelor de orice natură să solicite ajutor.

Centre în sprijinul victimelor violenței sexuale

„Victimele violenței sexuale vor beneficia, la Spitalul Universitar, de o echipă de intervenție și de sprijin formată medic, medic legist, psiholog, polițist, asistent social, cazurile de violență sexuală fiind astfel gestionate integrat și cu preocupare pentru starea fizică și psihică a victimelor”, a transmis Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Aceasta a precizat că au colaborat patru instituții în vederea deschiderii acestui centru:

  • Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați
  • Spitalul Universitar de Urgență
  • Institutul Național de Medicină Legală ”Mina Minovici”
  • Direcția de Asistență Socială a Municipiului București

Centrul e finanțat prin proiectul ”Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România”, în valoare totală de 2,5 milioane de euro.

Ministrul Muncii a mai susținut că urmează să fie înființate încă nouă centre similare, în mai multe orașe din țară, și opt centre de consiliere pentru agresori.

„Cifrele de care dispunem în acest moment arată că 94% dintre victimele violurilor raportate în 2020 sunt femei și fete și 92% dintre victimele agresiunilor sexuale sunt tot femei și fete. Față de anul 2019, anul trecut s-a înregistrat o creștere cu 30% a cazurilor raportate de viol, agresiune sexuală și act sexual asupra minorelor. Dincolo de cifre sunt drame și ce e și mai dureros este că, atunci când astfel de violențe grave se întâmplă, victimele sunt transformate pe nedrept în vinovați. Le încurajez pe femeile care cad victime ale violențelor de orice fel să apeleze la ajutor și pe toți cei care au cunoștință despre astfel de fapte să sprijine victimele și să le îndrume în a cere ajutor”, a mai transmis ministrul Muncii, Raluca Turcan.