Sudul Europei se pregătește să facă față unui nou val de căldură extremă, fiind vorba despre al patrulea episod canicular în acest sezon. Conform prognozelor, în zilele următoare, harta termică se va înroși, iar temperaturile vor atinge cote alarmante, depășind 40 de grade Celsius. În unele regiuni precum Sicilia și Sardinia, se estimează chiar temperaturi de 47 – 48 de grade Celsius.
În contrast, nordul Italiei se confruntă cu vreme extremă de altă natură, fiind afectat de vijelii puternice. O tornadă a fost observată ieri în zona de nord-est a orașului Milano, aducând cu sine distrugeri și alarmând populația locală.
Instabilitatea atmosferică persistă și în acest weekend, iar rafalele puternice, ploile torențiale și descărcările electrice continuă să fie prezente.
Valul de caniculă încinge Bucureștiul, iar temperaturile extreme fac ca aerul să devină înăbușitor încă de la primele ore ale dimineții.
Temperaturi resimțite pot urca până la 40°C în capitală, în timp ce în restul țării, temperaturile vor atinge între 28 și 30°. Potrivit meteorologilor, dacă temperaturile din această lună se vor menține la aceste extreme, vom putea vorbi de cea mai caldă lună din ultimii 120 de ani.
Sâmbătă dimineață în București, temperatură resimițită este de 26°C.
Sâmbătă, rămâne în vigoare un cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat în sudul și sud-estul teritoriului României. Valul de căldură se va menține, aducând temperaturi maxime în general între 33 și 37 de grade Celsius, iar cele minime între 18 și 23 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Duminică, valul de căldură va persista în regiunile sudice, iar la începutul săptămânii viitoare se va extinde în cea mai mare parte a țării și se va intensifica, potrivit meteoromania.ro.
În județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și municipiul București, se menține sâmbătă un cod portocaliu de fenomene meteorologice, cu un val persistent de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat. Se prognozează temperaturi maxime de 38…39 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în aceste regiuni.
În timp ce zeci de județe din România se topesc sub un val copleșitor de caniculă, ploile torențiale și grindină au făcut prăpăd, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Printre județele afectate de furtuni și grindină se mai numără Timiș, Hunedoara, Buzău și Prahova.
Cele mai mari probleme s-au înregistrat în Reșița, unde oamenii au trăit clipe de groază după ce o furtună neașteptată s-a abătut asupra orașului. După temperaturi de peste 33°C, termometrele au coborât brusc la 15°C și s-a dezlănțuit potopul.
Vijelia extrem a provocat pagube importante. Vântul a smuls acoperișurile mai multor blocuri și a pus la pământ mai mulți arbori. Pompierii s-au străduit să înlăture arborii și bucățile de acoperiș de pe carosabil. De asemenea, în mai multe localități din Maramureș a căzut grindină de mărimea oului de găină.
Furtuna făcut ravagii și în Arad, unde copacii au fost puși la pământ de rafalele puternice și au blocat drumurile. Mai mulți stâlpi de lemn smulși de vânt au făcut imposibil accesul pe o linie de cale ferată. Pompierii au intervenit pentru a înlătura arborii de pe carosabile, iar stâlpii de curent electric au fost dărâmați, curțile oamenilor fiind umplute de apă.