Protest în fața Parlamentului. Silvicultorii din mai multe județe s-au adunat pentru a-și striga nemulțumirile față de proiectul legislativ prin care activitățile comerciale ale regiilor autonome, inclusiv Romsilva, vor fi organizate în societăți pe acțiuni sau cu răspundere limitată. Silvicultorii acuză că proiectul dă liber la devastarea pădurilor.
Silviu Geană, liderul Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură ”Silva”, a declarat, pentru B1 TV, că un proiect de lege trimis de Guvernul Ciucă spre adoptare Parlamentului practic pune în pericol pădurile și lemnul românesc. Liderul de sindicat a spus că e strigător la cer ce se petrece și a insistat că dacă parlamentarii aprobă acest proiect, ei se vor adresa Curții Constituționale.
„E strigător la cer ce se întâmplă. Noi n-o să ne oprim aici. Dacă proiectul de lege va trece de Senat, vom protesta la Camera Deputaților și cu siguranță vom ataca acest proiect inclusiv la Curtea Constituțională pentru că, împreună cu specialiștii noștri, am identificat aspecte grave de neconstituționalitate în proiectul de lege.
Considerăm că nu trebuie să vulnerabilizăm pădurile statului, nu trebuie să punem pe tavă cele 3,1 milioane de hectare pe care statul român le mai are azi în proprietate, circa 46 – 48% din fondul forestier național, doar prin niște angajamente neinspirate în Planul Național de Redresare și Reziliență sau în ambiția Guvernului de a accede la Organizația penru Cooperare și Dezvoltare Economică. Suntem de acord cu PNRR, cu tot ce însemană zona aceasta europeană, dar consider, ca stat suveran și independent, că trebuie să ne apărăm interesul național în primul rând”, a declarat Silviu Geană.
„Am organizat o acțiune de pichetare a Senatului României pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la soarta pădurilor proprietate publică a statului, care sunt vulnerabilizate prin faptul că Guvernul României a emis un proiect de act normativ, aprobat pe repede-înainte în decembrie 2022 și trimis spre adoptare în regim de urgență Parlamentului României. Senatul e prima cameră sesizată. Proiectul e pe ordinea de zi a Comisiei economice din Senat. Am avut discuții pe 14, azi se reiau discuțiile pe proiectul de lege L831/2022 privind modificarea legislației de guvernanță corporativă.
Punctul nostru de vedere e că pădurile și administrarea pădurilor proprietate publică nu trebuie să se regăsească în zona de guvernanță corporativă și cerem aplicarea la păduri a managementului forestier durabil, singura formă de management capabilă să asigure un echilibru între cele trei principale funcții ale pădurilor – ecologică, socială și economică”, a declarat liderul de sindicat.
Acesta a explicat apoi că dacă acest proiect de lege chiar va intra în vigoare, va exista pericolul ca, pe viitor, pădurile statului român să încapă pe mâinile unor grupări de interese.
„O a doua revendicare a noastră e de a menține în cadrul structurilor de administrare actuale a tuturor activităților economice pentru că acest proeict de lege în viziunea Guvernului propune separarea activităților de utilitate publică de activitățile comerciale. Activitițăile comerciale, acesta e marele pericol, se vor transforma în societăți pe acțiuni sau societăți cu răspundere limitată.
Statul, la un moment dat, e posubil să scoată pachete majoritare de acțiuni de la aceste societăți și mari grupuri de interese să acceadă la patrimoniul public al României și la poate singura resursă pe care statul o mai are – pădurea și lemnul românesc”, a acuzat Silviu Geană.