NY Times despre România: Păduri seculare „protejate” de statul român sunt tocate pentru peleți la export

NY Times despre România: Păduri seculare protejate de statul român sunt tocate pentru peleți la export
Sursa foto: Pixabay

Jurnaliștii de la The New York Times au urmărit un transport de copaci recent tăiați din Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș până în municipiul Gheorgheni, din județul Harghita. Aceștia au publicat miercuri un reportaj despre cum țările din Europa Centrală și de Est profită de subvențiile oferite de UE pentru arderea lemnului și recurg la tăierea pădurilor seculare pentru a produce energie prin arderea lemnului.

Conform reporterilor, peleții din defrișarea pădurilor românești ajung la export

Compania responsabilă de transportul arborilor, conform NY Times, este Ameco, unul din cei mai mari producători de peleți din România.

Deși firma susține că folosește resturi din sectoarele forestiere și agricole, ancheta jurnalistică a constatat că mulți copaci seculari din apropierea Ceahlăului au ajuns rumeguș în mașinăriile de tocat deținute de Ameco.

Ameco a refuzat să ofere un răspuns la investigațiile jurnalistice.

Faptul că peleții din România provin mai ales din pădurile care ar fi trebuit să fie „protejate” de stat este confirmat și de Agenția de Investigații de Mediu, un grup de sprijin cu sediul la Washington.

Doar anul trecut, în Europa, au dispărut 120 milioane tone mc de lemn

Oamenii cumpără peleți de lemn crezând că sunt o alegere sustenabilă, dar, în realitate, distrug ultimele păduri seculare din Europa”, a declarat David Gehl de la Agenția de Investigații de Mediu citat de site-ul amintit.

Cea mai mare parte a fost arsă pentru încălzire și electricitate

Potrivit unor studii realizate de UE, nu s-au putut identifica 120 milioane de tone metrice de lemn utilizate pe continent anul trecut, cât dimensiunile întregii industrii a lemnului din Finlanda.

Uniunea Europeană consideră peleții drept o alternativă la consumul de energie pe gaz sau cărbune, cu un factor mai scăzut de poluare. Peleții produși prin defrișarea pădurilor românești și a altor state ajung la export către restul țărilor din UE pentru a-și îndeplini cotele de energie regenerabilă impuse pentru tranziția la energia verde.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`