Angajații serviciilor de ambulanță sunt nemulțumiți de condițiile salariale și de situația parcului de ambulanțe, astfel că mașinile operative vor purta mesajul „protest național”, iar sindicaliștii organizează, marți, în Capitală, o manifestație la care sunt așteptați peste 1.000 de participanți, a relatat Irina Petraru, la Știrile B1 TV.
Principalele nemulțumiri sunt legate de condițiile salariale și de faptul că nu există suficiente ambulanțe. Totodată, salariații reclamă lipsa de respect cu care îi tratează autoritățile.
„În primul rând, revendicările sunt multe – legat de Legea 5/2021 privind statutul personalului operativ, care este suspendată la momentul actual. Dacă la pompieri se poate, eu nu știu dacă un asistent sau un medic, sau un ambulanțier, de exemplu, poate urca la etajul 4, la 60 și ceva de ani. A doua, dacă resursă umană este, în mare parte resursă umană, la momentul de față, cam este prin toate serviciile județene de ambulanță, dar e vorba de resursa tehnică, care nu mai este. La noi, la Mehedinți, este o ambulanță cu 982.000 de kilometri!”, spune una dintre protestarele din Capitală.
„În primul rând, revendicarea importantă este – solicităm premierului României o mediere pe situația serviciilor de ambulanță din România, referitor la relația dintre DSU și Ministerul Sănătății și criza din serviciile de ambulanță, pe care am prevenit-o și am atenționat că în anul 2023 vom intra într-un blocaj (…). În acest moment, se știe foarte bine, din situația care a fost transmisă și premierului, și la ministere, cele două ministere, 50% din parcul de ambulanțe este cu o vechime peste 10 ani, cu un număr de kilometri, majoritatea, peste 800.000 de kilometri”, a spus un alt protestatar.