PSD atrage atenția Guvernului că nu are dreptul să emită o ordonanță de urgență pe tema alocațiilor pentru copii

PSD atrage atenția Guvernului că nu are dreptul să emită o ordonanță de urgență pe tema alocațiilor pentru copii
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

PSD atrage atenția Guvernului că nu are dreptul să emită o ordonanță de urgență pe tema alocațiilor pentru copii, întrucât un proiect de lege cu un conținut similar se află în prezent în stadiul final al dezbaterii Parlamentare.

Ce spune PSD despre OUG pe tema alocațiilor

“În aceste condiții, dacă s-ar emite o ordonanță de urgență pe acest subiect, Guvernul s-ar transforma într-o autoritate legiuitoare, încălcând prevederile constituționale de la art. 61 alin. (1) conform cărora Parlamentul este „unica autoritate legiuitoare a României”.

Prin urmare, Guvernul are obligația constituțională de a se abține să intervină în procesul legislativ privind reglementarea alocațiilor pentru copii”, transmite PSD prin intermediul unui comunicat de presă.

PSD amintește că există mai multe decizii ale Curții Constituționale (Decizia nr. 15/2000, Decizia nr. 544/2006, Decizia nr. 1221/2008, Decizia nr. 842/2009, Decizia nr. 1557/2009, Decizia nr. 1043/2010 etc.) care interzic în mod explicit Guvernului să intervină în modificarea unor legi care deja se află în dezbatere Parlamentară, întrucât, printr-un astfel de demers ar încălca principiul separației puterilor în stat, iar Executivul și-ar aroga o competență constituțională care nu-i aparține.

“În consecință, având în vedere că în Camera Deputaților se află în dezbatere Legea de aprobare a OUG 123/2020, privind alocațiile pentru copii, emiterea de către Guvern a unei alte ordonanțe pentru modificarea aceluiași act normativ ar reprezenta un atac frontal împotriva Constituției și a statului de drept.

Acest atac este cu atât mai grav în contextul în care majoritatea parlamentară PNL-USR-UDMR vrea să dispună revocarea abuzivă a Avocatului Poporului, cu scopul subordonării politice a singurei instituții care poate sesiza Curtea Constituțională în privința ordonanțelor emise de Guvern”, mai precizează PSD.

Creșterea alocațiilor ar urma să fie amânată

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a precizat miercuri că “un singur lucru e cert” – acela că alocaţiile pentru copii vor creşte cu 20% de la 1 ianuarie 2022, urmând ca restul majorărilor să fie decise în funcţie de situaţia economică.

De asemenea, potrivit stirileprotv.ro, liderii coaliției de guvernare ar fi decis să adopte o ordonanță de urgență cât mai repede, pentru prorogarea termenului din această vară. OUG ar urma să fie adoptată săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare și va prevede majorarea alocațiilor copiilor cu 20 % de la 1 ianuarie 2022.