Radu Banciu: Am aflat, în sfârșit, de ce a plecat Iohannis în Statele Unite. Președintele României s-a dus la New York să-și vândă cărțile (VIDEO)

Radu Banciu: Am aflat, în sfârșit, de ce a plecat Iohannis în Statele Unite. Președintele României s-a dus la New York să-și vândă cărțile (VIDEO)
Foto: B1 TV

Radu Banciu a vorbit în ediția de luni a emisiunii ”Lumea lui Banciu”, de pe B1 TV, despre vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA, unde și-ar fi pus cărțile la vânzare.

„Am aflat în sfârșit de ce a plecat Klaus Iohannis în Statele Unite. Președintele României s-a dus la New York să-și vândă cărțile. Acestea se vindeau prost în România dintr-un motiv destul de simplu: sunt prea mulți scriitori la noi. Americanii au mai puțini. Și în orice caz sunt puțini scriitori români care să răzvbată în Statele Unite. În orice caz, acțiunea a fost pusă la cale, din timp. A fost implicată și Doina Uricariu, șeful Institututului Cultural Român de la New Yor, în această mega acțiune. A fost concetrată lume bună care să-i vândă lui Iohannis, pe sub mână, cum s-a putut, faimoasa carte >”, a spus Banciu.

Realizatorul precizează că întreaga acțiune este una de „un prost gust monumental” și că prin această vânzare, președintele Klaus Iohannis a încălcat legislația Statelor Unite.

„În orice caz, volumele sunt vândute la 15 dolari bucata și vin însoțite cu un autograf al președintelui. Atâta doar că cine l-a consiliat pe Iohannis în această problemă a dat-o în bară, întrucât cică ar încălca flagrant legislația americană. Nu se poate face așa ceva. Prin intermediari, legile Statelor Unite nu permit asemenea tranzacții. În plus, președintele se pare că a folosit un eveniment din bani publici, evident din bani publici a făcut deplasarea, pentru a câștiga bani dintr-o afacere privată. Încasarea banilor prin organizații non-profit, cum e Institutul Cultural Român, se încadrează la categoria spălare de bani”, a mai adăugat acesta.

„Cum să îți treacă prin cap așa ceva. Vedeți că omul n-are pe agendă nimic, ca să nu spun altfel. Cum a primit invitația s-a gândit: hai să nu uităm cărțile. Dacă primeai vreun premiu Nobel pentru literatură, puteai să spui: hai să-i ducem lui Obama cartea asta care a primit premiul Nobel, poate acceptă această atenție. (…) În condițiile în care cartea, din câte am înțeles, este imposibil de citit, să te duci și să tranzacționezi fără să te interesezi înainte”, mai spune Banciu.

Radu Banciu: Am aflat, în sfârșit, de ce a plecat Klaus Iohannis în Statele Unite