Radu Mazăre, cercetat de Parchet pentru încălcarea Legii referendumului: Acuzaţiile, legate de tinerele în bikini pe care le-a adus la urne

Radu Mazăre, cercetat de Parchet pentru încălcarea Legii referendumului: Acuzaţiile, legate de tinerele în bikini pe care le-a adus la urne
Foto: ziuaconstanta.ro

Primarul Constanței Radu Mazăre este cercetat de Parchet pentru fapte de corupție în urma referendumului. Potrivit anchetei, Mazăre ar fi încălcat mai multe puncte din legea referendumului.

PDL a făcut plângere împotriva primarului. Dosarul face referire în special la faptul că Mazăre a dus la vot un grup de tinere îmbrăcate în costum de baie.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Public precizează că dosarul lui Mazăre se află în faza actelor premergătoare.

„Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au fost înregistrate, în perioada 29 iulie – 09 august, un număr de 16 cauze penale, având ca obiect posibile infracţiuni la Legea nr. 3/2000 privind referendumul, toate acestea fiind în lucru la organele de poliţie, cercetările desfăşurându-se sub supravegherea procurorilor. Unul dintre aceste dosare are ca obiect o plângere formulată de către Organizaţia Judeţeană Constanţa a Partidului Democrat Liberal, formulată împotriva numitului Mazăre Radu Ştefan, primarul Municipiului Constanţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută de art. 52 din Legea 3/2000, cauză aflată în faza actelor premergătoare. Până în prezent,  procurorul de caz nu a dispus şi nu a efectuat audieri, o serie de persoane fiind, însă, audiate, în cursul zilei de ieri, 08.08.2012, la sediul poliţiei Municipiului Constanţa – Biroul Investigaţii Criminale, care efectuează cercetările în cauză.”, se arată  în comunicatul Ministerului Public.

În 29 iulie, PDL Constanţa a sesizat Biroul Electoral Judeţean şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie, reclamând că primarul Radu Mazăre ar fi încălcat legea referendumului, obligând să voteze 25 de tinere cu care s-a prezentat la o secţie de votare din Mamaia.

„Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, s-a prezentat însoţit de aproximativ 25 de persoane (fotomodele ale unei agenţii de profil) la secţia de votare 204 organizată în zona Cazino din staţiunea Mamaia. Cu această ocazie, domnul Radu Mazăre a făcut o serie de declaraţii de presă din al căror conţinut rezultă că participarea la vot a persoanelor anterior menţionate se realizează exclusiv urmare a iniţiativei acestuia, manifestate inclusiv sub forma impunerii prezenţei la vot, fiind, astfel, rezultatul lipsei liberului exerciţiu al dreptului la vot. În acest sens, urmează să fie avut în vedere faptul că domnul Radu Mazăre a declarat presei că persoanele mai sus menţionate sunt aduse la vot prin grija sa, că nu au venit singure la vot pentru că (…) «trebuie strunite puţin» (…), că «buletinele le ţin eu că aici nu sunt de capul lor» (…) şi că «după vot le dau liber»”, se arată într-un comunicat al PDL Constanţa, citat de Mediafax.

Mazăre și-a făcut apariția la urnele de vot înconjurat de zeci de tinere îmbrăcate în costume de baie identice, albe și negre, cărora le-a spus „Hai, fetele, alinierea şi la vot!”. El și-a motivat apariția spunând că datoria sa este să amaibă grijă ”de turişti şi de turiste”, explicând că el votează ulterior. (Detalii AICI)

Într-o conferinţă de presă susţinută joi la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta a făcut un apel la procurori să evite situaţiile ridicole, făcând referire la anchetarea manechinelor lui Radu Mazăre care au votat la referendum în costume de baie. Ponta a mai spus că „bunul gust şi prostul gust” nu sunt consemnate în Codul Penal.