Raed Arafat a solicitat o situația a cadrelor medicale care „se sustrag de la activități medicale din zona COVID-19”

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Raed Arafat, șefulDepartamentului pentru Situații de Urgență,a solicitat vineri seară, din partea structurilor judetene care se ocupa de gestionarea pandemiei, o situație a personalului medical care invoca motive medicale sau de alta natura pentru a se prevala de responsabilitatea de a îngrijii pacienții COVID.Arafat nu solicitat numelecadrelor medicale, ci o situatie cu numarul acestora.
Potrivitdigi24.ro,centrele județene de coordonare și conducere a intervenției sunt solicitate să ceară „în regim de maximă urgență” de la spitalele implicate în lupta COVID o situație cu „personalul medical (medici, asistenți medicali -numeric) care suferă de afecțiuni medicale ce nu permit desfășurarea activității acestora în tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2”, precum și o situație cu „personalul medical (medici, asistenți medicali -numeric) care a invocat alte forme/metode de evitare ori de sustragere de la activități medicale din zona COVID-19 (concedii prelungite, inclusiv medicale sau fără plată)”.

Autoritățile încearcă să evaluezepersonalul medical disponibil, având în vedere că toată lumea se așteaptă ca în perioada următoare numărul cazurilor să crească, iar principala problemă din spitale nu este neapărat lipsa aparaturii sau a paturilor, ci lipsa de personal.

Trei medici infectați cu coronavirus au fugit din spital

Cererea șefului DSUvine după ce trei femei, cadre medicale la Spitalul Județean Târgu Jiu, cu vârste cuprinse între 31 şi 55 de ani, au fugit din unitatea în care erau internate, după ce au fost testate pozitiv cu Covid-19. Polițiștii le-au găsit acasă și le-au dus înapoi la spital.

Organele de poliție s-au sesizat din oficiu, le-au identificat şi le-au dus cu ambulanţa la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Pe numele celor trei femei bolnave de Covid-19au fost deschise dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Din verificări a reieșit că joi acestea au părăsit secția medicală unde erau internate fără a informa despre acest lucru.

Inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) sunt cei care au anunțat poliția după ce au constatat că cele trei femei nu sunt în spital. Toate erau internatede câteva zile. Cei trei mediciau acum dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Conducerea spitalului va demara, de asemenea, o anchetă.

Pe 27 octombrie, Ministerul Sănătății a anunțat că 3.847 de angajați din sistemul sanitar, medici, asistenți, ambulanțieri și infirmieri, s-au infectat cu coronavirus de la începutul epidemiei. 33 dintre aceștia au murit.

De asemenea, alți 2.000 de angajați din sistem, dar personal nemedical (angajați din sectorul tehnic și administrativ) au fost depistați pozitiv.

În schimb, sindicatele susțin că numărul angajaților care s-au infectat ar ajunge chiar la 10.000.

Ultima oră
23:57 - Afganistan: Talibanii au ucis patru bărbați şi le-au atârnat cadavrele în public. „Aceasta este pedeapsa pentru răpire”
23:36 - Cristian Tudor Popescu: La congresul PNL a fost reales Klaus Iohannis
23:19 - Marcel Ciolacu: Iohannis nu depășește nivelul de președinte al PNL. Congresul liberalilor, o rușine națională / Condițiile în care PSD va vota moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR
22:56 - Florin Cîțu admite că are nemulțumiri față de unii miniștri / „S-ar putea să fie și profesioniști pentru unele ministere, din afara politicii”
22:40 - CNCAV: 16.734 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi. Datele complete
22:23 - Lucian Bode: Nu USR PLUS stabilește premierul pe care-l dă PNL / Ce spune ministrul despre șansele revenirii USR PLUS în coaliția de guvernare (VIDEO)
21:50 - Vaslui: Copil de 5 ani, în stare gravă după ce s-a intoxicat cu o soluţie pentru deparazitarea oilor
21:41 - Dan Vîlceanu: Mai bine guvern minoritar decât o coaliție în care să nu fac absolut nimic / Cum vede ministrul funcționarea unui astfel de guvern fără a fi „ținut în brațe” de PSD (VIDEO)
21:14 - Florin Cîțu: De la 1 ianuarie şi pensii, şi alocaţii, toate cresc. Și salariul minim. Așa trebuie să se obişnuiască românii
20:49 - Rareș Bogdan: Pentru noi, opțiunea numărul 1 e USR PLUS. Cred că liderii USR vor discuta cu noi după congresul lor, căci înainte le va fi greu să recunoscă / Un guvern minoritar nu poate rezolva toate problemele (VIDEO)