Raed Arafat, despre gravidele care nu poartă centura de siguranță: „Este obligatorie pentru că salvează vieţi. Nu înţeleg de ce scutim gravidele”

Raed Arafat, despre gravidele care nu poartă centura de siguranță: „Este obligatorie pentru că salvează vieţi. Nu înţeleg de ce scutim gravidele”
Raed Arafat, despre gravidele care nu poartă centura de siguranță: „Este obligatorie pentru că salvează vieţi. Nu înţeleg de ce scutim gravidele”.

Centura de siguranță este unul dintre cele mai ignorate aspecte, iar nepurtarea acesteia este în topul cauzelor care duc la decese în trafic.

Raed Arafat, şeful DSU, spune că nu înțelege de femeile gravide sunt scutite de obligativitatea de a purta centura de siguranță.

Raed Arafat, despre gravidele care nu poartă centura de siguranță

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) susține că centura de siguranţă este obligatorie pentru că salvează vieţi, nu pentru că doreşte cineva să deranjeze purtătorul acesteia.

„Cel mai bine e să prevenim accidentul. DSU, de când s-a înfiinţat, a avut un rol major în integrarea serviciilor de intervenţie. Participăm în diferite acţiuni comune cu colegii de la poliţie, dar vreau să înţelegeţi că, atunci când am zis de două niveluri de prevenire, mai este un nivel – prevenirea decesului şi impactului şi invalidităţii la care se accidentează prin a avea un sistem de intervenţie de urgenţă adecvat”, a spus Arafat la conferinţa internaţională „Comportamentul uman în siguranţa rutieră 2022”, potrivit Agerpres.

Arafat a menţionat că numărul de accidente a crescut în ultimii ani. Astfel, dacă intervenţiile în accidente rutiere, la nivelul echipajelor SMURD, erau în 2018 de 17.837, în 2021 acestea s-au cifrat la 23.191, majoritatea intervenţiilor fiind comune cu echipajele de ambulan

„Vedem în toată societatea respingerea unor reguli şi bravură. De ce nu punem centură? Suntem mai deştepţi? De ce scutim gravidele să poarte centură? O gravidă care va lovi bordul maşinii cu siguranţă pierde sarcina. Faptul că am scutit gravidele este un lucru inexplicabil şi nu înţeleg de ce scutim gravidele de centură. Să începem să arătăm că centura este obligatorie, pentru că salvează vieţi, nu să vrem să deranjăm purtătorul”, a spus şeful DSU.

Totodată, acesta a vorbit și despre un program european, aplicat prin IGSU, prin care 700 de conducători auto din serviciile de ambulanţă şi 2.400 de pompieri vor primi instruire pe conducere preventivă.

„Acesta este un prim proiect – să prevenim mai bine. În final, prevenirea rămâne mai ieftină, suntem obligaţi să ne pregătim şi pe intervenţie, dar preferabil e să nu ne folosim toate resursele. Pentru o victimă uneori noi deplasăm şi 30 de persoane. Accidentul, în final, dacă e prevenit, e mult mai ieftin decât să intervenim la el”, a mai spus Arafat.

Cine este scutit de purtarea centurii de siguranță

Utilizarea centurii de siguranță nu este obligatorie pentru femeile însărcinate, persoanele a căror conformație nu permite utilizarea centurii de siguranță, șoferii de taxi, în timpul programului de lucru și pentru instructorii auto, în timpul programului de lucru.

Urmăriți B1TV.ro și pe