Aproape trei milioane de moldoveni au fost chemați la urne pentru alegerea noului Parlament şi pentru un referendum consultativ privind reducerea numărului de deputați. Peste zi au apărut numeroase suspiciuni de fraudă. Pe reţelele sociale au circulat imagini cu autocare pline cu votanţi prorusi aduşi din Transnistria, iar informațiile despre posibilele nereguli la vot continuă să curgă. Până la această oră s-au prezentat la urneaproape 45% din cetăţenii cu drept de vot.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Partidele din Chișinău invocă traseism electoral și vorbesc despre faptul că alegătorilor li s-au oferit bani pentru a vota. Transnistria și Găgăuzia au votat 24.000 de alegători, o prezență de trei ori mai mare decât la precedentele alegeri parlamentare.
Un alegător moldovean chiar recunoaște că a fost dus cu autocarul la secția de vot și că urmează să primească bani pentru acest lucru.
”Cred că de asta şi s-au îngrămădit atât de mulţi, pentru că daca n-ar fi spus că nu e o copeică, nimeni nu s-ar izghit să vină să voteze. Probabil pentru 100 de lei iată venim şi îngheţăm”, aspus el, pentru Radio Europa Liberă Moldova.
De altfel, sute de transnistrieni au votat, în Chișinău, după ce au fost aduși cu mașinile de peste Nistru.
Observatorii blocului ACUM au semnalat fraude de proporţii, precum aşa-numita schemă „caruselul” care a fost aplicată şi la alegerile precedente.Sute de buletine de vot au lipsit din numeroase secţii de votare.În schimb, în alte părți au fost semnalate multe în plus pentru referendum.
Nereguli au fost înregistrate şi în unele secţii de votare din străinătate. Mai mulți moldoveni din diaspora nu au putut vota in Marea Britanie. Motivul – datele de naștere ale alegătorilor înregistrate pe listele electorale ar fi fost diferite faţă de cele de pe actele de identitate.
Liderul pro-european Maia Sandu, copreședintele alianței ACUM, a declarat că vor fi organizate proteste dacă rezultatele alegerilor parlamentare de duminică vor fi fraudate.: “Dacă alegerile vor fi fraudate, mai mult decât au fost fraudate până astăzi, cu siguranţă că vom ieşi să ne apărăm votul. Noi suntem cei care putem să facem acest lucru. Altcineva nu este. Cum am spus, instituţiile statului sunt de partea regimului, din păcate. Nu putem să ne bazăm pe ele”.
Miza actualului scrutin este traiectoria politică pe care va evolua Republica Moldova pe termen scurt şi mediu. O victorie a Partidului Socialiştilor al actualului preşedinte Igor Dodon ar stopa parcursul european al acetei ţări şi ar plasa-o din nou în orbita politică a Rusiei. Cele mai recente sondaje de opinie arată că niciun partid nu va obţine majoritatea în Parlamentul de la Chişinău.Această situaţie ar putea duce la negocieri politice îndelungate pentru formarea guvernului sau chiar la alegeri anticipate, după cum a anunţat Dodon.