Restricții de circulație pe Drumurile Naționale, din cauza caniculei. Vezi județele vizate

Restricții de circulație pe Drumurile Naționale, din cauza caniculei. Vezi județele vizate
Foto: wizard-media.ro

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a anunțat că interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masă mai mare de 7,5 tone din cauza avertizării de cod portocaliu de căldură pe 6-7 august.

Restricţia va fi aplicată pe toate Drumurile Naţionale din judeţele: Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Gorj, Argeş, Vâlcea, Dâmboviţa, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Prahova, Galaţi, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi şi Botoşani.

„Restricţionarea circulaţiei este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei se produc deformaţii majore ireversibile cu pierderea stabilităţii îmbrăcăminţii rutiere”, se arată în comunicatul de presă al CNADNR.

Există mai multe categorii de vehicule exceptate de la această interdicție, precum: transporturile de persoane; transporturile de animale vii si de produse perisabile de origine animala si vegetală; vehicule care participă la intervenții în caz de forță majoră; transporturi de echipamente de prim ajutor; transporturi de mărfuri sub temperatura controlată; transporturi pentru tractări vehicule avariate; transporturi pentru distribuirea de apă si hrană în zonele calamitate; transporturi apă îmbuteliată; transporturi produse provenite din exploatări agricole.

Acestea nu sunt cele mai grave probleme cauzate de caniculă. Tot în cursul zilei de luni, Hidroelectrica a anunțat că activează din nou clauza majoră, din cauza debitelor scăzute ale râurilor. Ca urmare, producția de energie a companiei va ajunge în august la un minim istoric.

De asemenea, culturile au fost grav afectate de secetă și au izbucnit mai multe incendii de fond forestier și vegetație uscată, pe tot teritoriul țării.

Meteorologii au emis luni un cod portocaliu de caniculă valabil pentru perioada 6-7 august, perioadă în care specialiștii se așteaptă la un val de căldură persistent și la  disconfort termic accentuat. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 38 – 40 de grade şi izolat, în Câmpia Română, se vor înregistra 41 – 42 de grade.