România a donat Moldovei peste un milion de pastile de iodură de potasiu

România a donat Moldovei peste un milion de pastile de iodură de potasiu
Foto: Ministerul Sanatatii

România a donat Republicii Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu.

Autoritățile de ambele maluri ale Prutului au dat asiguri că, în prezent, nu există pericol radiologic și au îndemnat populația la calm.

Comprimatele sunt repartizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică(ANSP) centrelor de sănătate publică ce le vor distribui, mai departe, centrelor de sănătate din teritoriu, la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

ANSP a elaborat o instrucțiune cu privire la administrarea medicamentului.

Îndemnăm populația la calm”

Îngrijorările privind un dezastru nuclear în estul Europei cresc, în contextul în care Kievul și Moscova se acuză reciproc de bombardarea unor instalații ale centralei nucleare din Zaporojie, una dintre cele mai mari centrale nucleare ale Ucrainei, situată la 700 de km de R. Moldova.

Atât Organizația Națiunilor Unite (ONU) cât și Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) au cerut ca experți internaționali să aibă acces la Centrala Nucleară din Zaporojie, controlată în prezent de militarii ruși.

Ministerul Sănătății din România a început o campanie națională de distribuire a iodurii de potasiu: pastilele se administrează în cazul expunerii la norul radioactiv ce se poate răspândi la zeci și chiar sute de km de locul incidentului nuclear.

Urmăriți B1TV.ro și pe