România Liberă: Arhiva Astra Asigurări, posibil distrusă de incendiul din Dărăști. Lichidatorul judiciar NEAGĂ

România Liberă: Arhiva Astra Asigurări, posibil distrusă de incendiul din Dărăști. Lichidatorul judiciar NEAGĂ

UPDATE: în hala distrusă de un incediu la Dărăși NU se afla și arhiva Astra Asigurări, spune lichidatorul judiciar, cât și de soția răposatului Dan Andamescu.

Fondul arhivistic al debitoarei nu se află depozitat în locaţia din Dârăşti, judeţul Ilfov şi nu a fost afectată sub nicio formă de evenimentele survenite în dată de 26 mai 2017 la depozitele de arhivă de la locaţia menţionată. În acest context facem precizarea că arhivă de documente a Astra preluată de Lichidatorul judiciar la deschiderea procedurii falimentului a fost predată conform prevederilor Legii 16/1996 privind Arhivele Naţionale şi este depozitată în condiţii de siguranţă şi în cel mai eficient mod la operatorul economic autorizat – societate de arhivare desemnată de Comitetul creditorilor în cadrul şedinţei din 19 august 2016”, se arată în comunicatul KPMG remis stiripesurse.

În hala din localitatea ilfoveană Dărăști, unde a izbucnit un incendiu vineri seară s-ar fi aflat inclusiv arhiva Astra Asigurări, încă din perioada în care aceasta era monitorizată de firma de audit financiar KPMG, informează România Liberă.

Potrivit sursei citate, incendiul s-a produs în momentul depunerii probelor la Tribunalului Internaţional de Arbitraj de la Washington (ICSID), unde în iulie 2016 Dan Adamescu şi fiul său, Alexander, au intentat un proces statului român.

Concernul olandez Nova Group Investments, care a fost condus de Dan Adamescu acuză distrugerea sistematică și premeditată a Astra Asigurări SA și susține că în spatele distrugerii s-ar fi aflat persoane cu funcții înalte ale statului român, printre care și fostul premier Victor Ponta.

”Iată că la ora depunerii de probe la ICSID, atât de către statul român cât și de către compania olandeză prezidată de Aexander Adamescu, probe de importanță capitală se pare că au ars în incendiul încă nestins de la Dărăști”, notează jurnaliștii de la România Liberă.

Ştefan Ecxarcu, managerul firmei Global Archive Management, cea care deținea depozitul, susținea că hala era dotată cu sistem modern de stingere a incendiilor, cu gaz inert, menit să protejeze cei aproximativ 75.000 de metri lineari de documente care erau depozitate acolo. Totuși, depozitul nu avea un astfel de sistem. Ecxarcu a mai precizat că documentele arhivate au fost stocate anterior pe suport electronic sau chiar ”în servere criptate”.

În total, 20.000 de metri cubi de documente, adică peste 220 de kilometri liniari de arhivă erau păstrate în hala de1.000 de metri pătraţi.