Paștele se apropie cu pași repezi, iar pregătirile sunt în toi. Pentru angajații din pieţe și magazine sunt zile de foc, iar supermarketurile online primesc comenzi pe bandă rulantă. Românii au profitat la maxim de primul Paște în Schengen și au trecut granița la vecinii bulgari pentru a-și face cumpărăturile, în speranța că prețurile vor fi mai mici.
La prânz, sute de persoane au stat la cozi în cea mai mare piaţă din România, pentru a cumpăra miel, ouă și brânzeturi direct de la producători, potrivit Observator News.
În Capitală, un cozonac de un kilogram 200 costă 35 de lei într-un supermarket, telemeaua costă 40 de lei, iar 10 ouă costă 21 de lei. În total, 96 de lei. În Bulgaria, un cofraj de 10 ouă costă 14 lei, cozonacul de acelaşi gramaj, cu aceeaşi compoziţie este 10 lei, iar brânza 50 de lei. În total, 74 de lei.
Cei care, fie din lipsă de timp, chef sau pricepere, aleg să nu găteaască de Paște, au posibilitatea de a comanda meniuri şi coşuri de sărbătoare de la băcănii şi restaurante.
„Cel mai căutat meniu, cel cu miel şi sarmale pentru o întreagă familie. Conţine antreuri, drob de miel, ouă roşii, apoi friptură de miel, sărmăluţe din carne de porc, cartofi, borşul de miel nelipsit evident! Un astfel de meniu costă 1.100 de lei. Coşurile de tip cadou – zacuşti, uleiuri, pastă de măsline, verdeţuri, brânzeturi maturate de la 250 de lei până la 800 de lei”, a spus Mihaela, reprezentant băcănie.
Angajații supermarketurilor online lucrează la foc continuu, cu atât mai mult cu cât magazinele şi-au prelungit programul şi livrează mii de comenzi în aceste zile.
„Suntem pregătiţi pentru Paşte cu 500 de produse, de la decoraţiuni şi lumânări, până la produse foarte proaspete. Diferite sorturi de ouă, mielul de Paşte atât sfert, anterior, cât şi posterior la preţuri între 50 de lei şi 200 de lei”, a spus Michael Kaiser, CEO supermarket online.
„Valoarea coşului mediu se ridică undeva la 1000 de lei. Avem şi produse artizanale. Pască începând cu 39 de lei, şi cozonaci de la 79 de lei. Ne aşteptăm pe acest final de săptămână să depăşim 5000 de comenzi”, a spus Florin Şelaru, manager depozit.
Muncă asiduă este și în patiserii, unde cofetarii frământă de zor la cozonaci. Aceștia estimează că vor produce între 7 și 7,5 milioane de cozonaci, mai puţini decât anul trecut. Aproximativ 30% vor merge la export.