Românii resping MASIV homosexualitatea. STUDIU: Cât de important este rolul Bisericii în societate

Românii resping MASIV homosexualitatea. STUDIU: Cât de important este rolul Bisericii în societate
Foto: Cunoaste lumea

Catolicii sunt mai înţelegători decât creştinii ortodocşi în ceea ce priveşte drepturile comunităţii de gay şi lesbiene, se arată un studiu publicat de Institutul american de Cercetare Pew.

În țările majoritar ortodoxe din Europa Centrală și de Est, chiar și persoanele care nu se declară religioase și nu frecventează slujbele sunt vehemente cu privire la drepturile și acceptarea homosexualilor.

Nici tinerii nu sunt mai toleranți. Opinia dominantă este că homosexualitatea este greșită din punct de vedere moral și relativ puțini adulți tineri (cu excepția Republicii Cehe) favorizează căsătoria homosexuală.

Pe plan moral, 85% dintre români resping homosexualitatea, fiind în top la acest capitol, alături de Armenia, Georgia, Rusia și Ucraina. Doar 26% dintre români sunt de acord cu mariajele între persoanele de același sex, la egalitate cu grecii. La polul opus se află Armenia și Georgia,.

Nici românii cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani nu sunt prea deschiși când vine vorba de comunitatea LGBT. Doar 33% dintre aceștia sunt de acord cu relațiile între două persoane de același sex.

Cu cât vârsta este mai înaintată, cu atât românii se opun mai tare căsătoriilor homosexuale. Doar 23 % dintre persoanele trecute de 35 de ani ar accepta așa ceva.

Între cele mai deschise popoare la acest capitol sunt cehii (77%), ungurii (39%), estonienii (34%) și polonezii (42%).

La polul opus se află Georgia (3%), Armenia (4%), Moldova (8%) și Rusia (9%).

Românii se află în top în ceea ce privește importanța pe care o acordă religiei: astfel, 50% dintre conaționalii noștri susțin că religia este foarte importantă în viața lor, fiind depășiți la acest capitol doar de greci, bosniaci, armeni. În total, 90% dintre români consideră religia ca fiind importantă și foarte importantă în viața lor. Tot 90% dintre români se declară mândri că sunt ortodocși.

De asemenea, 95% declară că au icoane în casă și aprind lumânări la biserică.

România și Grecia sunt singurele țări unde toți respondenții au declarat că sunt botezați.

România se află în topul țărilor unde locuitorii doresc ca liderii religioși să aibă o influență mare sau foarte mare în viața politică: 46% dintre români susțin această idee, fiind depășiți doar de Armenia la acest capitol.

Urmăriți B1TV.ro și pe