Rugbistul testat pozitiv după revenirea din Africa de Sud ar putea fi infectat cu varianta Omicron. Ministerul Sănătății, precizări oficiale

Rugbistul testat pozitiv după revenirea din Africa de Sud ar putea fi infectat cu varianta Omicron. Ministerul Sănătății, precizări oficiale
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Este foarte probabil ca tulpina cu care s-a infectat rugbistul repatriat din Africa de Sud să fie similară cu cele identificate la alți doi pasageri din aceeași cursă, informează luni Ministerul Sănătății. Cei doi au devenit în weekend primele cazuri de infectare cu varianta Omicron confirmate pe teritoriul României.

Ministerul Sănătății, precizări oficiale despre cazul rugbistului testat pozitiv după revenirea din Africa de Sud

„În urma rezultatelor parțiale ale secvențierii tulpinii provenind de la sportivul din județul Maramureș, este foarte probabil ca aceasta să fie similară (OMICRON) cu cele identificate la alți 2 pasageri din cursa din Africa de Sud. Diagnosticul va fi finalizat în cursul acestei săptămâni.
Persoana se află în izolare, cu stare de sănătate bună. Precizăm ca persoană este vaccinată și nu manifestă simptome”, se arată în informarea transmisă luni de Ministerul Sănătății.

Trei persoane dintre cele repatriate de autoritățile române din Africa de Sud au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2 la revenirea în țară. Primele secvențieri efectuate la Institutul Cantacuzino au confirmat prezența tulpinii Omicron la două dintre acestea.

A treia persoană, un jucător din cadrul echipei de rugby CSM Știința Baia Mare, campioana en-titre a României, fusese testat pozitiv pe Aeroportul Internațional Maramureș.

„Primele 2 cazuri cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România. În această după-amiază, Institutul National de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino București care confirmă prezența noii tulpini OMICRON la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021. Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui”, anunța Ministerul Sănătății, precizând că „ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice”.