Ministerul Sănătății: Primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron, confirmate în România

Ministerul Sănătății: Primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron, confirmate în România
Foto: Hepta - Zuma Press / Pavlo Gonchar

Ministerul Sănătății a informat, sâmbătă seară, că în România au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu Omicron, noua variantă a coronavirusului. Infecția a fost depistată la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București pe 30 noiembrie. Ambele persoane sunt acum în izolare la domiciliu. Niciuna nu are simptome.

Primele cazuri de infectare cu Omicron depistate în România

„Primele 2 cazuri cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România.

În această după-amiază, Institutul National de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul National de

Cercetare Medico-Militară Cantacuzino București care confirmă prezența noii tulpini OMICRON la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui.
Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice.

Se așteaptă rezultatul secventierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare”, a transmis Ministerul Sănătății.

Ministerul a mai precizat că persoana depistată pozitiv care a fost în cursa aeriană din Maroc este confirmată cu varianta Delta.

„Valul 5-Omicron ne va lovi ca un trăsnet”

Recent, cercetătorul Octavian Jurma a avertizat că dacă se confirmă faptul că Omicron este de cinci ori mai infecțioasă decât tulpina Delta, atunci „valul 5-Omicron ne va lovi ca un trăsnet”.

„Nu de nebuni au intrat in stare de alerta maxima tarile guvernate de oameni carora le pasa sanatatea si viata celor pe care ii guverneaza. Masurile trebuie decise si adoptate inainte sa ca valul intre in faza exponentiala de crestere.

Noi insa nu ne facem griji, noi ne relaxam si ne veselim fara sa ne vaccinam, desi inca nu am scapat inca din valul 4-Delta, ca doar avem de ce”, a susținut Jurma.

Acesta i-a îndemnat apoi pe oameni să se vaccineze și să poarte mască.

ECDC: Omicron ar putea deveni dominantă în Europa în câteva luni

Iar Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a transmis că varianta Omicron ar putea ajunge dominantă în Europa, în următoarele câteva luni, dacă tendințele observate de experți se confirmă.

„Datele preliminare sugerează un avantaj substanţial” al noii variante Omicron asupra variantei Delta, în prezent dominantă, iar modelele matematice arată că ”Omicron ar putea provoca mai mult de jumătate din infecţiile cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2 în UE în lunile următoare”, se arată într-un comunicat al ECDC.

Ultima oră
07:26 - Virgil Popescu: România este un producător de petrol. Nu cred că vom avea probleme cu aprovizionarea cu carburanţi (VIDEO)
01:17 - Virgil Popescu: În cursul acestei primăveri va ieşi primul gaz din Marea Neagră, deci vom mai avea un surplus în iarna viitoare de un miliard de metri cubi (VIDEO)
00:20 - Două tâlhării petrecute la câteva ore distanță în București. „Cine îi protejează pe oamenii aceştia lipsiți de apărare? Nimeni!”
23:53 - Cazul „Novak Djokovic” se repetă și în baschet. Un superstar din NBA, interzis pentru că refuză vaccinul anti-COVID
23:28 - Florin Cîţu, despre facturile calculate greșit: Dacă a fost intenţionat, toată conducerea trebuie să zboare / ANRE trebuie să prezinte un raport de activitate mai ales pe ultimul an
23:04 - Adrian Câciu: România pregătește impozitarea multinaționalelor cu 15% pe profit. Ambiția noastră e să putem fi gata de a aplica acest plafon chiar de la 1 ianuarie 2023
22:47 - Mascații au intrat în casele interlopilor Duduianu. 10 suspecți, luați la secție
22:36 - Florin Cîţu: Aş vrea mai mult fair-play de la partenerii de guvernare / E nevoie de coaliţie să trecem prin acest moment dificil şi nu vreau ca PNL să fie cel care aruncă în aer această coaliţie
22:09 - Florin Cîţu, reacție la acuzația de plagiat adusă lui Nicolae Ciucă: Premierul va trebui să clarifice situaţia în faţa românilor, ca să nu devină o vulnerabilitate
21:57 - Numirea noului selecționer, pe ultima sută de metri. Două nume se mai află în cursă. FRF ar putea face anunțul cel mare miercuri