S-a descoperit casa din Florența unde Domnitorul Alexandru Ioan Cuza și-a petrecut ultimii doi ani din viață! (FOTO)

S-a descoperit casa din Florența unde Domnitorul Alexandru Ioan Cuza și-a petrecut ultimii doi ani din viață! (FOTO)
Foto: voce

Casa unde și-a petrecut domnitorul Alexandru Ioan Cuza ultimii doi ani din viață se află în Florența. Cea care a descoperit acest lucru este ghidul turistic Cristina Cotoi din Florența.

Cu ocazia sărbătoririi Micii Uniri din 1859, pe 28 ianuarie, la Florența, va avea loc o conferință dedicată special domnitorului Alexandru Ioan Cuza și ultimilor săi ani din viață petrecuți în exil în Toscana, pe atunci capitala Italiei.

În cadrul evenimentului vor fi făcute publice documente inedite și nemaivăzute legate de sejurul domnitorului în Italia.

Ghidul turistic Melania Cristina Cotoi, care acum este stabilită în Floreța a început o investigație pentru a determina care a fost ultima locuință a lui Cuza și cum s-au desfășurat evenimentele din viața domnitorului.

„Fostul domnitor era un om bolnav când a venit la Florenţa. Tocmai clima blândă din Italia l-a determinat să se mute aici împreună cu familia sa: Doamna Elena şi cei doi fii. Era un om important al vremii şi, cu siguranţă, persoanele din anturajul său l-au sfătuit să aleagă acest oraş, care era pe atunci capitala Italiei. Casa achiziţionată era de construcţie recentă, pe un bulevard nou, iar preţul plătit pentru ea a fost destul de mare. De amenajarea reşedinţei s-a ocupat Doamna Elena Cuza, care se îngrijea de soţ, de copii, de administrarea gospodăriei dar şi de supravegherea proprietăţilor rămase în România” a declarat Melania.

„Ştim că pe 27 decembrie 1872 îşi va face testamentul. Mai ştim că, în ultimele luni, devenise mai bun şi iertător. Într-o zi de primăvară, când părea că se simte mai bine, a decis să plece la Heidelberg cu familia. Voia ca fiii săi să înveţe în acel oraş universitar. Însă drumul până la Heidelberg i se va dovedi fatal. La trei zile după ce a ajuns la hotelul Europa din localitate, domnitorul a murit, la 53 de ani. Ulterior, casa din Florenţa va fi vândută, apoi transformată în farmacie iar astăzi găzduieşte un liceu.” a mai completat ghidul turistic Melania.

În primul rând Melania s-a asigurat că actul prin care s-a vândut casa este chiar semnat de Alexandru Ioan Cuza și nu este falsificat. Asociația Alter Nativă din Florența a decis instalarea unei plăci comemorative dedicate domnitorului român, potrivit hotnews.ro.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe