Schimbarea la Față a Domnului, ziua în care se împlinesc rugăciunile. Ce nu e bine să faci în această zi

Schimbarea la Față a Domnului, ziua în care se împlinesc rugăciunile. Ce nu e bine să faci în această zi
Schimbarea la Față a Domnului, ziua în care se împlinesc rugăciunile. Ce nu e bine să faci în această zi.

Schimbarea la Față a Domnului, ziua când se împlinesc rugăciunile, este prăznuită de creștin ortodocși pe data de 6 august. Sărbătoarea are ca semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că Iisus Hristos nu este doar un proroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său.

Schimbarea la Față a Domnului. Ziua în care se împlinesc rugăciunile

Sărbătoarea Shimbarii la Față a Domnului datează de la începutul secolului al IV-lea, când Sfânta Împărăteasă Elena zidește o biserica pe Muntele Tabor. Această sărbătoare începe să fie menționată în documente din prima jumătate a secolului al V-lea. În Apus, sărbătoarea Schimbării la Față s-a generalizat mai târziu, prin hotărârea luată de Papa Calist al III-lea ca mulțumire pentru biruința creștinilor asupra turcilor la Belgrad, în anul 1456, scrie crestinortodox.ro.

În cultura populară, Schimbarea la Față a Domnului marchează începutul toamnei, iar în unele zone din țară oamenii respectă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții.

Există obiceiul ca în această zi să se facă pomenire generală a celor trecuți la cele veșnice. În unele zone, de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului se aduc la biserică struguri, care se împart credincioșilor.

Rugăciunea care ajunge în ceruri

„Doamne Iisuse Hristoase mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi.

La ceas de mare sărbătoare te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu.

Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că viața mea va fi în continuare un coșmar.

Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie. Amin”.

Ce NU ai voie să faci în această zi

  • Se spune că în ziua Schimbării la Față, oamenii nu trebuie să se certe cu nimeni.
  • Cu ocazia acestei sărbători, fetele sunt sfătuite să nu se pieptăne, pentru că, în caz contrar, nu le mai crește părul.
  • Este interzis scăldatul, pentru că începând de pe 6 august, temperatura apei va scădea și oamenii riscă să se îmbolnăvească.
  • Cei care nu respectă sărbătoarea se vor usca și se vor gălbeji ca florile, care începând de pe 6 august, încep să se vestejească.
  • Cei care spală haine în ziua sărbătorii se vor umple de păduchi și de ploșnițe.
  • Cei care mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față vor avea dureri groaznice de burtă.
  • Tot de Schimbarea la Față se spune că cei care nu își văd umbra atunci când răsare soarele, vor muri până la sfârșitul anului.
  • Dacă femeile însărcinate vor respecta sărbătoarea vor avea o naștere ușoară și copii sănătoși.
  • Pentru că sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului are loc în postul Sfintei Marii, credincioșii vor avea dezlegare la pește.
Urmăriți B1TV.ro și pe