Școlile, grădinițele din București, de stat și private, se închid începând de marți / Masca devine obligatorie în toate spațiile publice deschise

Școlile, grădinițele din București, de stat și private, se închid începând de marți / Masca devine obligatorie în toate spațiile publice deschise
Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE: 19 octombrie, ora 22.30 –Decizia privind modul în care se desfășoară cursurile în universități aparține Senatului universitar, prin urmare, faptul că în București a fost depășită rata de 3 infectări la mia de locuitori nu înseamnă automat că toți studenții din Capitală vor face cursuri online. Explicația a venit, luni seară, din partea purtătorului de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana Stancu-Ţipişcă, potrivit Agerpres.

UPDATE, 19 octombrie, ora 21.30 – Autoritățile din București au revenit asupra deciziei privind închiderea creșelor, în contextul în care Capitala a intrat ăn scenariul roșu.

”Au existat schimbări în decizia Comitetului pentru Situații de Urgență pentru că inițial apăruse informația că intră și creșele în sistemul online, după care s-a revenit. Așadar, dacă apare un număr mai mare de infectări, se închide creșa respectivă, dacă nu va fi o activitate care e lăsată să funcționeze”,a declarat vicepremierul Raluca Turcan, luni seară, pe B1 TV.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a decis că de marți, 20 octombrie, va fi suspendată activitatea didactică în toate școlile, grădinițele și creșele de stat și private din București. Aceeași măsură este valabilă și pentru universitățile din Capitală. Astfel, activitatea preșcolarilor, școlarilor și studenților se mută în online, adică scenariul roșu, pentru următoarele 14 zile.

De asemenea, masca de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice.

Totodată, restaurantele și cafenelele vor fi închise în interior. La fel și cinematografele, sălile de jocuri de norocși sălile de spectacole.

Masca, obligatorie în toate spațiile publice din București, începând de la miezul nopții / Școlile trec la cursuri exclusiv online

Aceste măsuri au fost luate din cauza depășirii în Capitală a pragului de infectări cu coronavirus de 3 cazuri la mia de locuitori, potrivit anunțului făcut de Mariana Stancu Țipișcă, purtător de cuvânt al Prefecturii București:

„A fost interzisă activitatea în cinematografe, în săli de spectacole. (…) A fost interzisă activitatea în interiorul restaurantelor, păstrată pe terase, în exterior, iar pentru cei din interiorul hotelurilor, pensiunilor – doar pentru clienţii cazaţi în aceste unităţi. A fost interzisă activitatea operatorilor economici licenţiaţi pentru jocurile de noroc”, a precizat purtătorul de cuvânt al Prefecturii București.

Amintim totodată că premierul Ludovic Orban spunea astăzi că unitățile after-school și creșele pot funcționa în continuare chiar dacă indicele de infectare trece de 3 la mie.

“Reglementările privitoare la situația modului de organizare a procesului educațional se referă la învățământul și la preșcolari, adică la grădinițe. Cele două trepte, 1 și 3 la mie, nu afectează desfășurarea altor activități, cum sunt activitățile în creșe și activitățile în after school-uri. Nu fac obiectul reglementării”,a spus șeful Executivului.

Rata de infectare a depășit 3 cazuri la mia de locuitori în București

Bucureștiul rămâne pe primul loc în topul infectărilor cu Covid-19. Aproape 600 de cazuri au fost depistate în 24 de ore.

Reamintim că rata de infectare a depășit 3 cazuri la mia de locuitori în București încă de duminică, iar legislația valabilă pe perioada stării de urgență dă puterea comitetelor județene să adopte restricții timp de 14 zile pentru a scădea rata infectării.

Distribuția cazurilor noi de COVID-19 arată în felul următor: Alba 60, Arad 25, Argeș 46, Bacău 73, Bihor 99, Bistrița-Năsăud 0 Botoșani 36, Brașov 139, Brăila 28, Buzău 23, Caraș-Severin 0, Călărași 22, Cluj 85, Constanța 83, Covasna 2, Dâmbovița 53, Dolj 56, Galați 58, Giurgiu 14 Gorj 14, Harghita 46, Hunedoara 9, Ialomița 13, Iași 125, Ilfov 35, Maramureș 86, Mehedinți 8, Mureș 54, Neamț 21, Olt 82, Prahova 125, Satu Mare 30, Sălaj 26, Sibiu 52, Suceava 38, Teleorman 37, Timiș 66, Tulcea 11, Vaslui 42, Vâlcea 54, Vrancea 9. Municipiul București are 581.