Se lansează DOOM 3. Noul Dicționar al limbii române adaugă 3.500 de cuvinte

Se lansează DOOM 3. Noul Dicționar al limbii române adaugă 3.500 de cuvinte
DOOM. Dicționarul Explicativ Român

Academia Română va publica în noiembrie 2021 noua ediție a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM), care va cuprinde 3.500 de cuvinte noi. Adina Dragomirescu, director al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan  – Alexandru Rosetti” al Academiei, a făcut anunțul.

Cele mai multe cuvinte noi introduse în actuala ediție sunt de origine engleză, neologisme precum: all-inclusive, take away, breaking news și fake news.

Dezvăluiri de la Academia Română, cu privire la noul DOOM

Potrivit cercetătorului Adina Dragomirescu, împrumuturile din engleză reprezintă principala tendință de îmbogățire a limbii române, precum și a altor limbi, în prezent.

Alte cuvinte sunt neologisme care au primit o „haină” românească, dar pe model străin: a accesoriza, acidifiant, adresabilitate, advertorial.

„Sunt cuvinte care pătrund prin traduceri în presă, în zona de publicitate, în zona produselor noi, a mâncărurilor, băuturilor”, a explicat directorul Institutul de Lingvistică al Academiei Române, pentru Ziarul Lumina.

Din noul DOOM nu vor lipsi nici cele mai utilizate cuvinte în mass-media, pe perioada crizei COVID, adică coronavirus, betacoronavirus, coronasceptic și izoletă.

Pe lângă noile cuvinte, dicționarul mai include și aproximativ 3.000 de modificări și completări.

DOOM, ediția a III-a
Ultima oră
18:05 - Andreea Marin, criticată de Cătălin Botezatu: „Trebuie să fie atentă la cine îi face ținuta”
18:01 - Florin Cîțu: PNL a făcut o concesie, PSD și USR au rămas pe poziții. E important ca românii să știe acest lucru, să vedem dacă aceste partide chiar vor să rezolve criza sau nu (VIDEO)
17:57 - Economist: Rata inflației ar putea crește la 10% în 2021. Perspective sumbre pentru 2022
17:51 - Premierul desemnat propune un armistițiu pe scena politică. Nicolae Ciucă: Este soluția pentru ieșirea din această criză / A doua încercare de formare a Guvernului se lovește de un blocaj sever
17:36 - Adriana Trandafir nu mai rezistă presiunii de la Asia Express. Concurenta nu se oprește din plâns
17:35 - Florin Cîțu: PSD și USR trebuie să facă și fapte / Un armistițiu nu se face între prieteni, ci între inamici. Dacă fiecare partid vrea să își vadă interesul electoral, nu vom ajunge la o concluzie (VIDEO)
17:24 - Mitică Dragomir, scandal în direct, cu un jurnalist: „Bă nenorocitule, bă nesimțitule!”
17:24 - UE sprijină Republica Moldova pentru a face față în problema aprovizionării cu gaze. Ursula von der Leyen: Experții noștri sunt pe teren pentru a ajuta la rezolvarea situației
17:24 - Florin Cîțu: Nicolae Ciucă a cerut PSD și USR un armistițiu politic. Partidele să susțină un guvern minoritar PNL – UDMR, pe termen limitat (VIDEO)
17:02 - Valeriu Gheorghiță anunță maraton de vaccinare la fiecare sfârşit de săptămână, în București, până la finele anului. Lista centrelor (VIDEO)