Secretul fericirii zilnice? Un gest aparent banal, dar cu efecte uimitoare asupra stării de bine, recomandat de psihologi

Secretul fericirii zilnice? Un gest aparent banal, dar cu efecte uimitoare asupra stării de bine, recomandat de psihologi
Sursa Foto: Freepik.com

Cheltuirea banilor pentru a cumpăra cadouri celor dragi nu aduce bucurie doar destinatarilor, ci și celor care oferă, arată studii recente. Psihologii susțin că astfel de gesturi de generozitate stimulează starea de bine, reduc stresul și contribuie la un echilibru emoțional mai sănătos.

Fenomenul, denumit în psihologie „cheltuială pro-socială”, are efecte dovedite asupra sănătății mintale. Actul de a oferi cadouri activează în creier zonele asociate cu recompensa și empatia, stimulând eliberarea hormonilor fericirii precum oxitocina și dopamina. Astfel, nu doar că întărește relațiile sociale, dar oferă și o stare profundă de satisfacție și echilibru interior.

Cheltuielile pentru alții cresc nivelul de fericire, arată studiile

Studii recente efectuate în Statele Unite și Canada arată că oamenii care investesc bani în cadouri pentru alții se simt mai fericiți decât cei care folosesc aceeași sumă pentru propriile nevoi. Efectul apare indiferent de valoarea sau dimensiunea cadoului oferit.

„Oferirea de cadouri activează în creier zone legate de recompensă și empatie, generând eliberarea hormonilor fericirii, cum ar fi oxitocina și dopamina”, a spus psihologul Andreea Radu, potrivit click.ro.

Mai mult, aceste gesturi întăresc legăturile sociale și contribuie la dezvoltarea unui sentiment de apartenență și scop în viață.

Cadourile simbolice aduc fericire și echilibru emoțional

Studiile arată că beneficiile oferirii cadourilor se manifestă chiar și prin gesturi mici și simbolice, precum o cafea oferită unui coleg, o floare dăruită din suflet sau o carte oferită fără vreun motiv anume. Ceea ce contează cu adevărat este intenția și semnificația din spatele acestor gesturi. Într-o perioadă în care stresul și anxietatea sunt tot mai prezente, psihologii recomandă să includem astfel de acte de generozitate în viața de zi cu zi, ca parte a unui stil de viață echilibrat.

Cadourile nu trebuie să fie neapărat scumpe, ci să aibă o valoare personală profundă. Prin dăruire, nu doar destinatarul simte bucurie, ci și cel care oferă, aceasta reprezentând o formă autentică de grijă față de sine. Specialiștii subliniază că generozitatea este un dar care se întoarce întotdeauna.

Mai mult, psihologii explică faptul că aceste beneficii nu sunt doar temporare, ci pot susține un echilibru emoțional pe termen lung, mai ales dacă dăruirea devine un obicei constant.

„Spre deosebire de achizițiile personale, al căror efect de satisfacție dispare rapid, cadourile oferite altora creează amintiri pozitive care se mențin. În plus, întăresc relațiile, iar conexiunile sociale stabile sunt esențiale pentru sănătatea mintală”, a mai spus Andreea Radu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`