Președintele Klaus Iohannis a convocat, vineri, la Palatul Cotroceni, o ședință pe tema Planului Național de Relansare și Reziliență. Potrivit unui anunța al Administrației Prezidențiale, întrevederea este programată la ora 11.00.
La discuțiile cu șeful statului vor participa premierul Ludovic Orban, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
La finalul lunii octobrie, tot după o ședință cu membrii Guvernului, președintele Klaus Iohannis vorbea despre 12 direcții prioritare în contextul planului de relansare economică. Este vorba despre digitalizare, transport durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecția mediului, energie, eficiență energetică, mobilitate urbană, mediul de afaceri, cercetare, creșterea capacității de reziliență, educație, sănătate.
”După negocieri dificile, am obținut la Consiliul European circa 80 de miliarde de euro, bani europeni destinați României în următorii 9 ani. Din acești 80 de miliarde euro, circa 30 de miliarde vor fi utilizate pentru relansarea economică. (…) Criza epidemiologică ne-a arătat că UE și fiecare țară trebuie să se adapteze cât mai repede la procesul de transformare. Resursele financiare pe care le avem trebuie utilizate în mod inteligent, iar România tocmai asta își propune să facă”, spunea, atunci, Klaus Iohannis.
Și tot în luna octombrie, un specialist de la revista britanică The Economist estima că România va înregistra o scădere economică mai mică decât alte state europene pe fondul pandemiei decoronavirusînsă revenirea va fi mai lentă.
„Ne aşteptăm ca PIB-ul României să scadă cu 5,7%, o scădere mai mică decât media zonei euro, însă ne aşteptăm la o creştere lentă, de 4% în 2021, iar undeva în 2022 să ajungă la nivelul PIB-ului din 2019”, explica Matthew Sherwood, senior Europe economist.