Profesorul Alexandru Dumbravă, șeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Sibiu, i-a îndemnat pe elevi și părinți să intre cu curaj în noul an școlar deoarece „nu vom fi singuri ci, alături de noi, va fi El, Hristos”. El a insistat că totul va fi bine dacă regulile menite să prevină răspândirea coronavirusului chiar vor fi respectate. Totodată, Dumbravă a ținut să-i laude pe profesori pentru că au muncit mai mult ca niciodată pentru a fi siguri că elevii sunt primiți cum trebuie.
„La peste 1700 de ani de la momentul în care semnul crucii i-a apărut împăratului Constantin ca semn al victoriei, ne pregătim și noi să răzbim asupra îndoielilor care ne frământă, asupra senzației de neputință pe care, în ultimul an, am exersat-o parcă mai mult decât oricând.
Ne adunăm curajul, credința, iubirea de semeni, nădejdea că, asemeni altor momente de cumpănă, și acest moment va fi depășit cu bine.
Nu vom fi singuri ci, alături de noi, va fi El, Hristos, cel care, pe cruce, a biruit moartea. Nu suntem singuri ci, în numele educației, ne dăm mâna elevi, părinți, dascăli, autorități, oameni care ne dorim tot ceea ce este mai bun pentru copiii noștri”, și-a început mesajul profesorul Alexandru Dumbravă, șeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu.
El i-a îndemnat apoi pe elevi și părinți să nu se teamă, căci totul va fi bine dacă evită pericolele și respectă regulile anti-coronavirus:„Primii, pentru a ne aduce comoara voastră cea mai de preț pentru a v-o spori. Ceilalți, pentru a învăța nu doar tainele scrisului, cititului, socotitului sau o mulțime de lucruri interesante, ci și pentru a vă face prieteni, pentru a socializa, pentru a descoperi că, adesea, chiar și în cele mai ciudate timpuri, viața există în jurul nostru și este plină de farmec și frumusețe”.
Dumbravă a insistat apoi că elevii trebuie să încerce să se adapteze la noua realitate și să nu uite să se joace chiar și în acest context mai delicat: „Vă suntem alături, cel mai adesea, nu doar pentru câteva zile sau ani de școală, ci pentru toată viața, suferind sau bucurându-ne de drumul vostru prin viață”.
Șeful IȘJ Sibiu a mai susținut că profesorii au muncit mai mult ca oricând, sacrificându-și timpul cu familiile, pentru a fi siguri că elevii sunt primiți în cele mai bune condiții.
„V-ați suflecat mânecile, v-ați adunat curajul și ați făcut, de foarte multe ori, minuni. Satele și orașele României aduc spre noi tot ceea ce are acest neam mai frumos și mai de preț. Copiii neamului nostru. Să îi primim cum putem noi mai bine și să le facem zilele interesante, pline de sevă și de viață. Prin ei reclădim România, prin ei redăm acestui popor demnitatea, libertatea și un loc de cinste printre națiunile Europei. Educația este lumina vieții. Veniți de luați lumină! In hoc signo vinces!”, a mai transmis șeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu.
Noul an școlar începe în condiții deosebite, în contextul epidemiei de coronavirus. Numeroși elevi sunt nevoiți să rămână acasă și să asiste la cursuri online. Asta la nivel teoretic, pentru că, în practică, nu toți au tablete și acces la internet. Dintre cele 250.000 de tablete promise, doar 82.000 au fost achiziționate până acum. Pentru restul încă se fac procedurile de licitație.
Peste 260 de școli încep cursurile în scenariul roșu, adică elevii vor rămâne acasă și vor participa la lecții online. Alte aproape 5.000 de unități de învățământ vor relua cursurile în scenariul galben, adică jumătate dintre elevi vor veni la clase, iar cealaltă jumătate va rămâne acasă și va asista la ore pe calculator, urmând ca la una – două săptămâni să se producă rotația între cele două grupe.
În noul an școlar, elevii, dar și cadrele didactice vor trebui să respecte regulile de protecție sanitară și distanțare, pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Cele mai importante reguli sunt: purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței fizice de cel puțin 1 metru în interior, cu obligația purtării măștii, și cel puțin 1,5 metri în aer liber, atunci când nu este purtată masca, și igienizarea mâinilor.