Serviciul de informaţii militare ucrainean: Rusia a instalat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană ‘Tor-M2’ şi ‘Panţîri’

Serviciul de informaţii militare ucrainean: Rusia a instalat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană 'Tor-M2' şi 'Panţîri'
Foto: Maxar Technologies / CNN

Rusia a desfășurat sistemele de apărare aeriană „Tor-M2” și „Panțir” pe Insula Șerpilor, a declarat, vineri, ofițerul șef de informații al Ministerului Ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibitsky.

Sisteme de rachetă instalate de ruși pe Insula Șerpilor

„Evaluarea noastră fără echivoc este că Insula Șerpilor este un obiectiv strategic care va fi folosit de Federația Rusă pentru a controla întreaga parte de nord-vest a Mării Negre”, a spus oficialul ucrainean, scrie tylaz.net.

Tor-M2 și Panțîr sunt sisteme antiaeriene cu rază scurtă și medie. Sistemul Tor a fost implicat în doborârea unui avion civil ucrainean în Iran în 2020.

Skibitsky a subliniat că nu a fost o coincidență că, în primele zile ale războiului, Rusia a capturat insula și a început să instaleze echipamente de control acolo. Pentru ruși, prezența pe insulă este o posibilitate suplimentară de a controla teritoriul Ucrainei, a adăugat oficialul ucrainean.

„Serviciul de informații militare deține date că sistemele de apărare aeriană Tor-M2 și Panțîr au fost dislocate pe Insula Șerpilor, iar sistemele de rachete ar putea fi puse în funcțiune în viitor, ceea ce va permite bombardarea teritoriului statului nostru, și nu numai al statului nostru. „, a insistat Skibitski

Pe 12 mai, șeful administrației militare regionale Odesa, Serhii Bratciuk, a declarat că marinarii ucraineni au avariat nava logistică rusă „Vsevolod Bobrov” în apropiere de Insula Șerpilor.

Maxar Technologies a arătat imagini din satelit ale Insulei Șerpilor, rezultatele bombardamentelor și Serna scufundată.

Serviciile secrete britanice cred că atunci când Rusia își va consolida prezența pe insulă și va desfășura acolo sisteme de apărare aeriană și rachete de croazieră, va controla strict partea de nord-est a Mării Negre. Generalul Kirill Budanov, șeful GUR, a subliniat anterior că Ucraina va lupta pentru Insula Șerpilor atâta timp cât va fi necesar.

Urmăriți B1TV.ro și pe