Sibiu: Cel mai vechi obiect de cult al comunităţii săseşti din Transilvania a fost recuperat de polițiști după 5 ani de la furt

Sibiu: Cel mai vechi obiect de cult al comunităţii săseşti din Transilvania a fost recuperat de polițiști după 5 ani de la furt
Sursa foto. IPJ Sibiu

Polițiștii sibieni au recuperat o cruce, considerată cel mai vechi obiect de cult al comunității săsești din Transilvania ce datează din secolul XIII. Obiectul a fost furat în 2016 din Muzeul Bisericii Evanghelice din Cisnădie, judeţul Sibiu.

Furtul a fost reclamat în 1 iulie 2016, după ce crucea de procesiune – folosită ocazional şi în cadrul ceremoniilor religioase – fusese furată cu o zi înainte din Muzeul Bisericii Evanghelice din Cisnădie.

Polițiștii au identificat persoana suspectată de furt – un bărb în vârstă de 50 de ani, din Cisnădie. În ursul zilei de marți, obiectuld e cult  a fost restituit reprezentanţilor Bisericii Evanghelice din Cisnădie.

Crucea recuperată se afla în inventarul Bisericii Evanghelice din Cisnădie din anul 1911, dată la care a fost descoperită în osuarul lăcaşului de cult (aflat în subsolul unei vechi capele din imediata apropiere a bisericii).

Această piesă a fost confecţionată în secolul al XIII –lea într-un atelier din vestul Europei şi are o valoare artistică excepţională prin compoziţia sa iconografică şi decorativă, caracteristice stilului gotic timpuriu.