SONDAJ despre coronavirus: Aproape 7 din 10 români se tem că se vor infecta cu COVID-19

SONDAJ despre coronavirus: Aproape 7 din 10 români se tem că se vor infecta cu COVID-19
Foto: Pixabay

Românii sunt în continuare îngrijorați de situația generată de pandemia de coronavirus, așa cum arată ultimul sondaj de opinie realizat de IRES.Trei sferturi dintre româniI intervievațispun că sunt foarte și destul de îngrijorați cu privire la situația generată de pandemia de COVID-19 în România. Aproape 7 din 10 români sunt îngrijorați de posibilitatea de a se infecta ei, personal, cu coronavirus.

Doar 16% dintre români declară că știu pe cineva infectat cu COVID-19

Chiar dacă jumătate dintre români știu că în localitatea lor există sau au existat cazuri de COVID-19, procentul celor care cunosc pe cineva care a contractat virusul rămâne destul de scăzut (16%), astfel încât puțini sunt românii care iau contact direct cu ce înseamnă acest virus și cu consecințele bolii. Totuși, procentul este mult mai mare decât în urmă cu trei luni, când doar 1% dintre români declara, într-un sondaj realizat în luna mai, că a cunoscut pe cineva bolnav de COVID-19.

Doar un român din 20 declară că s-a testat din proprie inițiativă pentru COVID-19, 6% spun că s-au testat la solicitarea autorităților, iar 7% la solicitarea angajatorului.

Aproape un sfert (24%) dintre participanții la sondaj declară că și-au anulat vacanța din această vară din cauza pandemiei sau au amânat-o pentru perioada când situația epidemiologică se va îmbunătăți.

Aproape unu din 10 români (9%) a fost deja în vacanță, iar 13% urmează să plece în perioada următoare.Aproape jumătate dintre români (48%) sunt mulțumiți de măsurile luate de către Guvernul României pentru protejarea populației în pandemie.

Puțin peste un sfert (28%) dintre participanții la studiu susțin că sunt foarte și destul de mulțumiți de politica economică a Guvernului de la debutul pandemiei, în timp ce 6 din 10 români spun că sunt nemulțumiți. Aproape jumătate dintre români susțin că se informează zilnic cu privire la evoluția epidemiei de COVID – 19 în România, iar televiziunea este canalul principal de informare cu privire la acest subiect pentru cei mai mulți dintre români.

Respectarea măsurilor de protecție

Românii susțin în proporții foarte ridicate că respectă regula privind purtarea măștilor în spații publice, 94% dintre participanții la acest sondaj susțin că au făcut acest lucru în ultimele două săptămâni, anterioare realizării cercetării.

Doar 6% spun că au participat, în ultimele două săptămâni, la o adunare publică de orice fel / eveniment în aer liber, 15% spun că au participat la o petrecere în familie sau cu prietenii și sub 20% spun că au mers în acest interval la biserică. Treidin 10 români nu au mers la locul de muncă. Nu mai puțin de 85% spun că au mers la cumpărături, iar 13% dintre participanții la studiu declară că merg zilnic la cumpărături, o treime merg de câteva ori pe săptămână, iar un procent similar o dată pe săptămână.

Aproape un sfert (24%) dintre participanții la sondaj declară că și-au anulat vacanța din această vară din cauza pandemiei sau au amânat-o pentru perioada când situația epidemiologică se va îmbunătăți. Sunt mai precauți respondenții maturi și vârstnici, cei educați, cei care locuiesc în Transilvania și Banat, dar și votanții PNL.

Tags: