Specialiștii trag semnalul de alarmă: „Trăim semnele schimbării climei. Acolo unde plouă mult, va ploua și mai mult”

Specialiștii trag semnalul de alarmă: Trăim semnele schimbării climei. Acolo unde plouă mult, va ploua și mai mult
Furtună violentă. Sursa foto: Pixabay

Climatologul Roxana Bojariu a explicat miercuri seara în emisiunea “Actualitatea” moderată de Tudor Mușat, de ce Europa se confruntă cu fenomene meteo extreme, precum furtunile violente sau grindina abundentă.  Aceasta a explicat că este vorba despre o manifestare a schimbării climei, iar gazele cu efect de seră au o implicație majoră:

“Sunt fenomene de sezon cald, dar cu o intensitate mult mai mare decât ceea ce consideram noi că este normal pentru instabilitate în Europa.

Am avut valuri de căldură și în vestul Europei, apoi au venit aceste transporturi de aer mai rece și evident că înlocuirea aerului foarte cald cu aer mai rece s-a făcut exploziv cu fenomene severe de isntabilitate și lucrul acesta îl trăim și noi.

Instabilitățile de la noi vor continua până spre sfârșitul săptămânii, chiar dacă codul este dat pentru mâine”, a explicat climatologul.

Aceasta a explicat că în perioada următoare ar trebui să ne așteptăm la fenomene extreme peste tot în lume pentru că trăim semnele schimbării climei:

“Avem de-a face cu aceste transporturi de căldură și umiditate mult mai severe.

În sistemul climatic avem o cantitate sporită de căldură și de umiditate pentru că la suprafața mărilor și oceanelor mai calde, procesul de evaporație este mai intens.

În medie avem o atmosferă mai caldă care conține o cantitate mai mare de vapori de apă, pe de o parte, iar pe de altă parte din cauza acestui efect de seră intensificat de emisiile noastre avem și mai multă căldură în sistemul climatic.

Transportul acestui surplus de căldură și în condiții de umiditate crescută se face cu manifestările mai severe. E vorba despre fenomene extreme peste tot în lume. Trăim semnele schimbării climei.

Ele nu sunt cele așteptate simplist. Avem de-a face cu modificarea felului în care se face transferul de căldură și de umezeală.

În general în condițiile schimbării climei, acolo unde plouă mult va ploua și mai mult, și acolo unde ai ariditate vei avea o accentuare a aridității, deci secete mai intense”, a mai explicat climatologul Roxana Bojariu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ultima oră
16:26 - „Murim aici în trafic”. Miile de români care au plecat în concediu stau cu orele la intrarea în Bulgaria. Explicațiile autorităților pentru cozile kilometrice
16:24 - Cărțile electronice de identitate, testate inițial pentru persoanele cu vârste între 14 și 18 ani. Bode: Până la finalului lui 2021 vom emite 5.000 de documente
15:56 - Interlop din Târgoviște, arestat după ce s-a filmat pe Facebook consumând droguri și amenințându-l cu pistolul pe șeful poliției Dâmbovița
15:29 - China se confruntă cu cel mai mare focar de Covid-19 de când virusul a apărut la sfârșitul anului 2019. Varianta Delta a generat o explozie a cazurilor noi
15:00 - Ministerul Justiției anunță o execuție bugetară de peste 96%, în primul semestru
14:58 - Florin Cîțu: „Parlamentul nu și-a făcut treaba în ceea ce privește transportul cu animale vii. Voi relua cu celeritate demersurile pentru a corecta legislația” / USR, criticat dur de Agent Green
14:36 - Președintele Afganistanului acuză SUA pentru degradarea securității în urma ofensivei talibanilor
14:32 - Alis Grasu, managerul Ambulanței București-Ilfov, recomandări pentru populație pe fondul temperaturilor caniculare: Indicat ar fi să stăm în casă între 11 și 18 (VIDEO)
14:08 - 2 sportivi nevăzători pleacă să cucerească cel mai înalt punct din Europa. După expedițiile pe Kilimanjaro și Mont Blanc, Răzvan Nedea și Alex Benchea urcă pe Vârful Elbrus
14:02 - Președintele Klaus Iohannis: Pandemia a condus la creștere alarmantă a rasismului, a antisemitismului și a discursurilor motivate de ură