Studiu Oxford: Gravidele infectate cu COVID-19 suferă mai multe complicații decât s-a estimat inițial. La ce riscuri sunt supuse viitoarele mămici

Studiu Oxford: Gravidele infectate cu COVID-19 suferă mai multe complicații decât s-a estimat inițial. La ce riscuri sunt supuse viitoarele mămici
FOTO: Pixabay.com

Infectare cu COVID-19 în timpul sarcinii provoacă mai multe compluicații decât credeau specialiștii inițial, arată cele mai recente studii.

Cercetătorii au urmărit 2.130 de femei însărcinate din 18 țări în perioada martie – octombrie 2020, dintre care 706 au fost diagnosticate cu COVID-19.

„Știm acum că riscurile pentru mame și bebeluși sunt mai mari decât ne-am asumat la începutul pandemiei și că măsurile de sănătate trebuie să includă femeile însărcinate. Informațiile ar trebui să ajute familiile, deoarece nevoia de a face tot ce se poate pentru a evita infectarea este acum clară. De asemenea, întărește argumentul pentru oferirea vaccinării tuturor femeilor însărcinate”, a declarat Stephen Kennedy, cercetător în medicina reproductivă de la Universitatea din Oxford, unul dintre autoriistudiului, potrivitScienceAlert, citează antena3.ro.

Ce complicații suferă femeile însărcinate infectate cu COVID-19

Cercetătorii au constatat că femeile însărcinate infectate cuSARS-CoV-2 prezintă un risc mai mare de infecții severe, admiteri în unități de terapie intensivă și chiar deces. De asemenea, există posibilitatea mai mare ca bebelușii să fie născuți prematur și să aibă alte complicații.

Femeile cu COVID-19 în timpul sarcinii au fost cu peste 50% mai predispuse la apariția complicațiilor sarcinii (cum ar fi nașterea prematură, preeclampsie, riscul de a ajunge la terapie intensivă și deces) în comparație cu femeile însărcinate neafectate de COVID-19. De asemenea, nou-născuții femeilor infectate au fost de aproape trei ori mai expuși riscului de complicații medicale severe, cum ar fi admiterea la unitatea de terapie intensivă neonatală – în principal datorită nașterii premature”, a spus medicul Aris Papageorghiou, co-autor al studiului.

Surprinzător este și faptl că s-a demonstratcă nașterea prin cezariană a fost asociată cu un risc mai mare de bebeluși care au fost testați pozitiv la virus.