Testarea obligatorie pentru COVID-19 la intrarea în România, o opțiune a autorităților. Ce spune ministrul Sănătății

Testarea obligatorie pentru COVID-19 la intrarea în România, o opțiune a autorităților. Ce spune ministrul Sănătății
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, a declarat că România ia în calcul introducerea testării obligatorii pentru COVID-19 a persoanelor care vin din străinătate.

O propunere în acest sens va fi făcutăComitetului Național pentru Situații de Urgență.

Nelu Tătaru, despre testarea obligatorie pentru COVID-19, la intrarea în România

„Avem în discuție la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică, urmând să propunem CNSU și Guvernului o astfel de decizie.

Momentan nu se cunoaște lista țărilor pentru care va fi obligatorie testarea, însă Nelu Tătaru a ținut să precizeze că toate costurile necesare acestei testări vor fi suportate de „cel care se întoarce în țară”.

Ministrul Sănătății, despre scenariul unui „lockdown”

Potrivit celor mai recente date anunțate miercuri de Grupul de Comunicare Strategică, România a înregistrat un nou record negativ în privința noilor cazuri de infectare cu COVID-19.

Astfel, 1.767 de noi cazuri de coronavirus au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Recordul precedent fusese de 1713 cazuri de infectare, la două zile după începerea noului an școlar, mai exact în data de 16 septembrie.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 681 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. 498 de pacienți cu coronavirus sunt internați, în acest moment, în secțiile de ATI din România. De asemenea,alte 47 de persoane și-au piedut viața în ultimele 24 de ore din pricina virusului SARS-CoV-2.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a lansat un nou apel către populație privind respectarea regulilor de protecție sanitară. Dacă le încălcăm, spune el, „putem avea tot felul de scenarii”.

„Eu nu mă aștept la un «lockdown», eu mă aștept ca toată lumea să respecte niște reguli și niște precauții. Atât timp cât nu respectăm, putem avea tot felul de scenarii. În condițiile în care ne aflăm, cu o lună deosebit de dificilă prin reluarea multor activități, noi nu cerem decât respectarea acelor norme de aplicare a acelor reluări de activitate.

Respectând aceste norme, avem o menținere în platou, în jurul a 1.500 de cazuri pe zi, urmând ca în a doua jumătate a lunii octombrie, după ce trecem această lună de foc, să putem să ne gândim și la o pantă descendentă.

Dacă nu respectăm acele lucruri, vom vedea o creștere până spre 2.000 de cazuri pe zi și atunci vom trepidează și unitățile de primire urgențe, și terapia intensivă, precum și secțiile de boli infecțioase”, a declarat Nelu Tătaru,la vizitarea primului centru modular pentru copii cu boli grave.

Ultima oră
21:27 - MAE: Grevă națională vineri la nivelul transportului aerian din Italia. Vor fi perturbate zborurile efectuate pe rute naționale și internaționale
21:26 - Florin Cîțu, despre dosarul DNA privind achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19: „Fiecare comandă este semnată de ministrul Sănătății”
21:20 - Florin Cîțu: Trebuie să înțelegem că această campanie de vaccinare nu este campania mea
21:13 - Florin Cîțu: România a fost verde cel mai mult timp din UE / Discuțiile cu Ministerul Sănătății erau de foarte multe ori despre agențiile de medicamente, despre acea agenție de investiții cu salarii imense, dar nu despre pandemie (VIDEO)
21:12 - Florin Cîțu, explică de ce a apărut în platoul B1 TV cu mască: „Din măsuri de siguranță și pentru Congres, bineînțeles”
20:54 - Cseke Attila: Erau sub 700 de paturi ATI pentru bolnavii de COVID-19 când am venit la Ministerul Sănătății. Numărul infectărilor și al internărilor crește mai brusc decât în celelalte valuri (VIDEO)
20:51 - Spitalul Județean Ilfov redevine unitate pentru tratarea pacienților bolnavi de COVID-19
20:50 - Activităţile economice se vor închide la ora 18:00, unde incidența trece de 4 la mie
20:33 - Explozie de proporții la parterul unui bloc din centrul orașului Satu Mare. Cel puțin o persoană a fost grav rănită (VIDEO)
20:30 - Marcel Ciolacu critică participarea lui Iohannis la congresul PNL: „O implicare nepermisă pentru un preşedinte în viaţa politică”