Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii în 2023. Amânarea cu doi ani, pe fondul pandemiei de Covid-19

Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii în 2023. Amânarea cu doi ani, pe fondul pandemiei de Covid-19

Comisia CULT din cadrul Parlamentului European a acceptat, prin vot, amânarea cu doi ani a momentului în care Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană. Astfel, Timi;oara va fi Capitala Europeanăa Culturii în 2023, nu în 2021. Decizia a avut loc pe fondul pandemiei de Covid-19.

Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii în 2023

„E oficial: #timisoara2023 – Capitala Europeana a Culturii. Comisia CULT a Parlamentului European a votat propunerea Comisiei Europene de a extinde anul exercitării titlului de Capitală Europeană a Culturii pentru Timişoara în 2023, pentru Novi Sad în 2022 şi pentru Elefsina în 2023, iar pentru cele 2 oraşe Capitale Europene ale Culturii de anul acesta – Rijeka si Galway – extinderea exercitării titlului până în aprilie 2021. Modificările au survenit ca urmare a izbucnirii pademiei cu noul Coronavirus pe plan mondial şi a condiţiilor sanitare impuse, care împiedică desfăşurarea evenimentelor cuturale şi artistice şi circulaţia persoanelor (printre altele), în condiţiile prevăzute iniţial în programele acestor oraşe. Timişoara va avea 2 ani să îşi recalibreze programul cu care a câştigat titlul şi va împărţi anul capitalei culturale – 2023 – cu Elefsina (Grecia) şi Veszprem (Ungaria)”, a scris pe Facebook, Simona Neumann, director executiv al Asociaţiei TM 2021.

Amânarea cu doi ani a momentului în care Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană a fost luată și pentru că orașul nu era pregătit pentru a organiza evenimentul în 2021, ținând cont de faptul că anul acesta nu au avut loc pregătiri, date fiind restricțiile.

„Din discuțiile avute în primăvară cu reprezentanți din mediul culturii timișorene și cu Dominic Fritz, ne-am dat seama că Timișoara nu este nici pe departe pregătită pentru a face față cu cinste acestui titlu, iar motivele sunt multe. Am discutat în mai multe rânduri cu colegii din comisia CULT a Parlamentului European, dar și cu doamna Mariya Gabriel, comisar european pe probleme de cultură și am cerut găsirea unor soluții pentru capitalele culturale care nu pot să-și ducă la îndeplinire proiectul”, arată europarlamentarul Vlad Botoș, raportor din partea Renew Europe pe proiectul de amânare.

Astfel, Timișiara va fi Capitală Culturală Europeană în 2023 alături de Veszprém – Ungaria și Elefsina – Grecia.